Jön a koronavírus újabb hulláma?

Szinte már nyomát sem látni a koronavírus terjedése elleni szigorú intézkedéseknek, szakértők mégis úgy vélik, a világjárvány korántsem ért véget.

Noha Szlovákia után másfél héttel a bolgár kormány is úgy döntött, influenzaként fog tekinteni a koronavírusra, az Egyesült Királyságban már az emlékeztető oltás-kampányra készülnek: London a világon elsőként engedélyezte a Moderna új típusú koronavírus elleni vakcináját, amely nemcsak a vírus eredeti verziója, de az omikron variáns ellen is hatásos – számol be a Magyar Nemzet.

Bulgária influenzaként és az egyéb légúti megbetegedést okozó vírusok között fogja kezelni a koronavírust” – idézte az Euractiv brüsszeli hírportál Radka Argirovát, a koronavírus-járvánnyal foglalkozó bolgár munkacsoport miniszterelnöki tanácsadóját.

Argirova bejelentése szerint a szeptemberi tanévkezdéssel bevezetni tervezett megközelítés azt jelentené, hogy a koronavírussal fertőzöttekre és a kontaktszemélyekre a továbbiakban nem vonatkozna a karanténkötelezettség.

COVID, vírus, teszt

Fotó: 123rf.com

Az Euractiv cikkében arról is beszámol, Bulgáriában csütörtökön megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, azonban egyebek mellett a kórházakban, a gyógyszertárakban és az idősotthonokban továbbra is kötelező marad.

Az országban közel 38 ezer ember – a lakosság mintegy 0,6 százaléka – halt meg a járványban, a hírportál azonban arra hívja fel a figyelmet, itt a legalacsonyabb a beoltottak aránya az EU-ban. A lakosság valamivel több mint 31 százaléka szerzett teljes védettséget a koronavírussal szemben és körülbelül 12 százalék azok aránya, akik emlékeztető oltást is kaptak. Az elmúlt hetekben a statisztikák szerint az új fertőzések átlagos száma napi ezerre csökkent Bulgáriában.

“Láthatóan csökken a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma az országban. Ebből kifolyólag azt mondhatjuk, hogy kezeljük a járványt. Mi mondhatjuk meg, milyen intézkedéseket kell hozni, nem a vírus kényszeríti ránk őket, ami nagyon fontos és nagyon biztató” – fogalmazott Argirova.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

A COVID növelheti az agyi rendellenességek kockázatát

Forrás: Napidoktor.hu