Ijesztő poszt-covid tünetek jelentkeznek

Zacher Gábor szerint számos, poszt-covid tünetben szenvedő beteg meg sem jelenik a rendszerben.

A hatvani kórházban dolgozó főorvos a Portfolionak azt mondta: a tüdő kötőszövetes károsodását, vagy a szívizomgyulladást még értették, de azt, hogy a fertőzés után valakinek miért hullik foltokban a haja, azt már nem. A szimptómák között nem ritka a szívritmuszavar vagy az alvással kapcsolatos problémák – számol be az Index.hu.

Zacher megjegyezte: vannak, akiknek visszatérő rémálmaik vannak, de olyan is akad, aki memóriaproblémákkal küzd. 

A memóriazavarnál például jó terápiának bizonyult a verstanulás. Sok betegnél pszichoszomatikus tüneteket is tapasztalnak. Például indokolatlan fulladást, amikor már régen nincs a szervezetében a vírus. Az esetükben a pszichoterápia jelent megoldást, hogy le tudják küzdeni a betegséggel kapcsolatos félelmeiket.

Foto:123rf.com

Az utóhatásokkal küzdők most legkorábban szeptemberre kaphatnak időpontot az ország első mentális poszt-Covid ambulanciáján.

Más ijesztő tünetek is lehetnek. A Szent Rókus Klinikai Tömb gyermekpulmonológiai főorvosa, dr. Keresztes Emília jelezte: megfordult már náluk olyan páciens is, aki öt hónapja nem érzett szagokat és ízeket, ez pedig nagyon rontotta az életminőségét.

A legnehezebb időszakra azok számíthatnak, akik lélegeztetőgépen voltak. Akit például két hónapig kellett lélegeztetni, annál 25 kilogrammos súlyveszteség is előfordulhat, és jelentős mértékű izomvesztés.

Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.