Háziorvostól is kérhetik az idősek az oltást

A háziorvosoktól is lehet kérni a koronavírus elleni oltást annak a 400 ezer, hatvan év feletti honfitársunknak, akik még nem adatták be maguknak egyik oltóanyagot sem. Az orvosok munkáját már az orvostanhallgatók is segítik.

Az elmúlt hónapok oltási programjának hála az idősek döntő része már be van oltva. De van még 400 ezer olyan, 60 év feletti, akik nem vették fel az oltást. A közeledő delta variánsnak pedig ők vannak a leginkább kitéve.

400 ezer idősnek nincs védettsége

Július végén Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelentette be: a 60 év feletti, be nem oltott embereket személyesen fogják megkeresni a háziorvosok annak érdekében, hogy a saját életük védelme érdekében adassák be az oltást. Az év eleje óta tartó oltási programban eddig a 2,5 millió idős 84 százalékát, mintegy 2,1 millió fő oltatta be magát. Az oltásra továbbra is a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon lehet jelentkezni. A regisztráció érvényesítése után az eeszt.gov.hu oldalon lehet kórházi oltópontra időpontot foglalni. Az idősek viszont a háziorvostól is kérhetik az oltás beadását.

Ebben az esetben a háziorvossal kell egyeztetni az oltás időpontját és helyszínét, majd az orvos dönt arról, oltható-e a páciens, és ha igen, milyen vakcinát kaphat. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez házhoz mennek a háziorvosok. Ezesetben az orvos helyben, papír alapon regisztrálja a pácienst, nem kell előre regisztrálni az interneten.

Fotó: 123rf.com

Az idősotthonokból is jelentkezhetnek

A koronavírus tájékoztató portálon kiemelték: az idősotthonokban élő gondozottak átoltottsága kiemelkedő, mert itt már az év elején megtörténtek az oltások. De azok az idősek, akik azóta beköltöztek, és még nincsenek beoltva, az otthon vezetésének jelezhetik az oltás felvételét. Ugyanezt kell tenni akkor is, amikor a harmadik oltást szeretné felvenni az otthon lakója.

– A vírus továbbra is itt van, a delta variáns gyorsan terjed és nem zárható ki a negyedik hullám. A beoltatlan idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Kérjük, győzzék meg őket a családtagok és a háziorvosok – írják a közleményben.

Hallgatók is besegítenek

A háziorvosok munkáját több napja több praxisban már közel száz orvostanhallgató is segíti. Őket a a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján a kormányhivatalok rendelték ki. A hallgatók azokban a háziorvosi praxisokban végeznek oltási és tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de még be nem oltott 60 év feletti lakosok száma. Emellett a Semmelweis Egyetem felhívásban toboroz rezidenseket, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban – olvasható a borsonline.hu oldalon. 

Életkor szerint változhatnak a tünetek

Brit tudósok egy tünetkutató applikáció segítségével összefoglalták, melyik korcsoportra milyen tünetek jellemzők a vírusfertőzéskor.

16-39 év között szaglásvesztés, mellkasi-, hasi- és szemfájdalom, valamint légszomj a leggyakoribb.

40-59 éves kor között az állandó köhögés vitte a prímet, de kevésbé tapasztaltak hidegrázást.

A 60-70 év közöttiek mellkasi fájdalomról, szokatlan izomfájdalomról, légszomjról és szaglásvesztésről számoltak be.

A 80 év felettiek esetén ugyancsak mellkasi- és izomfájdalom szerepelt a jellemző tünetek között, de hasmenés, torokfájás, szemfájdalom, hidegrázás és borzongás is előfordult náluk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.