Októberben piacra kerülhet a koronavírus elleni oltás

Utolsó szakaszába lépett az oxfordi vakcina tesztelése

Igen jó eredményeket mutatott a kísérleti koronavírus oltás a csimpánzoknál. Így mostanra eljutott a következő, emberi tesztelés szakaszába – adta hírül az oxfordi projekt vezetője.

Egyre közelebb kerülhet a megvalósításhoz az új koronavírus elleni oltás. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca Nyrt ígéretes Covid-19 vakcinán dolgozik, a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában tartanak. A ChAdOx1 nCoV-19 oltást (más néven AZD1222) 10 260 felnőttnek és gyermeknek adják be az Egyesült Királyságban a következő időszakban. A vakcina már tesztelés alatt áll önkénteseken Dél-Afrikától Brazíliáig, hogy lássák, mennyire működik hatékonyan az emberek megvédésében, ha megfertőzi őket a koronavírus betegség.

Fotó: 123rf.com

A projektet vezető Adrian Hill professzor, az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetének igazgatója elmondta: céljuk az, hogy 2020 októberében elérhetővé váljon az oltás. Hangsúlyozta, hogy a vakcina igen jó eredményeket mutatott az állatkísérletekben, melyeket csimpánzokon végeztek – így már a következő szakaszba léphetett, amely az embereken történő tesztelést jelenti. Hill professzor hozzátette, hogy augusztusra vagy szeptemberre várják az eredményeket, ezért lehet a piacokon októberben a koronavírus elleni oltás.

A vakcina nagyon jó eredményeket mutatott a csimpánzoknál, ezért a következő fázisba léphetett. A kísérletek egyik nagy előnye az elején az volt, hogy a korábbi tesztek bebizonyították: a hasonló oltások – köztük egy korábbi koronavírus elleni oltás – ártalmatlanok az emberekre” – idézte a UK Daily a professzort.

Az AstraZeneca tervei szerint 30 millió adaggal árasztaná el a piacot, amennyiben a végső tesztek sikeresek lesznek a koronavírus-oltás kapcsán.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.