Előre jelezhetővé válik a „hosszú Covid”

A Covid az esetek jelentős részében – ritkán a gyerekeknél is – hosszan tartó, súlyos szövődményekkel járhat. Általánosan elfogadott kezelés még nincs a „hosszú Covidra”, de egy friss kutatás szerint hamarosan előre jelezhetővé válik.

Már a világjárvány korai szakaszában kiderült, hogy a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek legnagyobb része tünetek nélkül vészeli át a betegséget. Majd kiderült, hogy az utóbbi csoportba tartozók bizonyos hányada tulajdonképpen nem tünetmentes, csupán később jelentkeznek náluk a fertőzés szövődményei – számol be a Maszol.

Becslések szerint világszerte több mint százmillió ember szenved a vírus okozta Covid-19 hosszú távú hatásai miatt. Ezeket előbb a kórházi kezelés „mellékhatásainak” gondolták, aztán kiderült, hogy a poszt-Covid tünetegyüttes – hosszú Covid vagy angol szakzsargonnal long Covid – azoknál is jelentkezhet, akiknél a koronavírus enyhe lefolyású volt, illetve azt sem tudták, hogy megbetegedtek. A legújabb tanulmányok szerint a hosszú Covid a gyerekek egy részét is érinti.

Fotó: 123rf.com

Melyek a tünetek?

Ahogy az új típusú koronavírus kapcsán annyi mindennel előfordul, a poszt-COVID-19 szindrómáról is folyamatosan jelennek meg új információk. Egyelőre nincs nemzetközileg elfogadott meghatározás sem arról, hogy mi számít hosszú Covidnak, azonban a legtöbb tanulmány szerint akkor beszélhetünk poszt-COVID-19 szindrómáról, ha a páciensnél a fertőzést vagy a gyógyulást követő 28. nap után is fennállnak a tünetek. Utóbbiaknak a köre meglehetősen széles: extrém fáradtság, légszomj, kalapáló szív, mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, hasmenés, alvási zavarok, memória- és koncentrációs problémák („agyköd”), változás a szag- és ízérzékelésben, zavar a menstruációs ciklusban, ízületi vagy izomfájdalom, láz, bőrkiütések stb. A University College London (UCL) nagyszabású tanulmánya mintegy 200 tünetet azonosított, amelyek 10 szervrendszert érintenek. A tünetek súlyossága változó, de sokan képtelenek olyan egyszerű feladatokat ellátni, mint a napi zuhanyozás vagy egyszerű kifejezések felidézése.

Kezdetben az orvosok sem tudtak mit kezdeni a szindrómával, amelynek a létezéséről sem tudtak. Gyakran szorongásra gyanakodtak, amely a hosszú Covidhoz hasonlóan kimerültségérzést, légszomjat, szívdobogást okozhat. Ezért kezdetben egy-egy páciensnek hónapokat kellett várnia a diagnózisra. Ma már nálunk is több klinika kínál a poszt-COVID-19 szindrómára összeállított kezeléscsomagot.

Az orvosok először megpróbálják a tünetek egyéb lehetséges okait – például szorongást, cukorbetegséget, vashiányt, pajzsmirigy-rendellenességet –, véranalíziseket végeznek, akiknél pedig fennáll a poszt-Covid gyanúja, azokat mellkasi CT-nek vetik alá.

Egy friss tanulmány szerint egy antitestvizsgálattal nagy bizonyossággal valószínűsíthető lesz, hogy az adott páciens „fogékony-e” a hosszú Covidra. Sajnos ez nem segít azokon, akik tünetmentesek, viszont – ha elérhetővé válik – enyhe lefolyású Covid-19 esetén is érdemes lesz elvégeztetni.

Fotó: 123rf.com

Mi okozza?

Egyelőre még nem tudjuk biztosan, hogy mi okozza a hosszú Covidot. Tény viszont, hogy egyeseknél többszervi elégtelenség vagy autoimmun betegség formájában jelentkezik. Az egyik magyarázat az lehet, hogy a fertőzés miatt egyes emberek immunrendszere túlpörög, és megtámadja az egészséges sejteket is. Az így keletkező gyulladás(ok) ugyanúgy károsíthatják a szerveket, mint a Covid-19 súlyos lefolyása, emiatt jelentkezhetnek a szív- és tüdőproblémák.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Forrás: https://napidoktor.hu/index