Ebben különbözik a delta variáns a többi COVID törzstől

Minél több információnk van a koronavírusról és annak mutánsairól, annál hatékonyabban vehetjük fel a küzdelmet ellenük. Amikor először hallottunk a delta variánsról, még nem gondoltuk volna, hogy 2021 őszén is erről beszél majd az egész világ.

Először 2020 decemberében fedezték fel a COVID ezen törzsét, azóta pedig már szerte a világban megjelent; így sajnos Magyarországon is. Szerkesztőnk már át is esett rajta – oltás ellenére – és elárulta, min ment keresztül abban a 10-12 napban – számol be a Joy.hu.

Külföldi és magyar szakértők is úgy vélik, a negyedik hullámot a delta variáns hozhatja el, így például más országokban már ismét kezdték a szigorításokat. Sok helyen nem elég egyetlen oltást bemutatni, a másodikról is kérnek igazolást egy éttermi látogatás esetén, és Magyarországon is akadnak olyan vizsgálatok, amelyek csak negatív teszt vagy oltás ellenében elvégezhetők.

Foto:123rf.com

A delta variáns megjelenése nehezíti a helyzetet, de sokat számít az, ha jobban kiismerjük a koronavírus új fajtáját.

Sokkal fertőzőbb

A delta variáns kapcsán az egyik legfontosabb tényező, hogy sokkal fertőzőbb, mint az eddig ismert COVID törzsek. Felmérések szerint ez utóbbinál egy ember átlagosan 2 és fél másik személyt fertőz meg, míg a deltánál ez a szám 5-8 embert jelent. A CDC szerint legalább olyan gyorsan fertőz, mint a bárányhimlő, a klasszikus nátha, vagy az évente visszatérő influenza.

Több az áttöréses eset

Köztudott tény, hogy az oltás nem véd meg a fertőződéstől, csak az esetleges tüneteket enyhíti. Épp ezért fontos tudni, hogy ha megkaptad mindkét vakcinát, ugyanúgy elengedhetetlen az odafigyelés, tekintve, hogy a delta variánssal sokkal nagyobb eséllyel fertőződhetsz meg, mint a többi COVID törzzsel.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az oltás még mindig véd ellene, de kevésbé

Míg a korábbi COVID-törzsekkel szemben 95%-os volt a védettség a Pfizer esetében, addig ez 88%-ra csökkent a delta kapcsán. Ugyanakkor szakértők hozzáteszik, hogy ez még mindig jó arány, és igenis fontos az átoltottság, ha nem szeretnénk komoly tünetekkel kórházba kerülni.

A további különbségekért KATTINTS IDE!

COVID – Ez a két vakcina működik jól a delta variáns ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.