COVID újrafertőződés? – Eddig tarthat a védettség

Bár már feloldották a COVID miatti korlátozásokat, a vírus még mindig velünk van.

Vannak, aki nem voltak szerencsések és többször is elkapták a koronavírust, mások a poszt-covid tünetektől szenvedtek. Ha nem rég voltál beteg, biztos, benned is felmerült, hogy vajon meddig tart az immunitásod.

Nem egyértelmű, hogy meddig tart egy gyógyult covid fertőzött ellenállása a vírusnak, de a legtöbb ország 90 napra, vagyis kb. három hónapra teszik. Nagyjából ennek a letelte után várható az újrafertőződés – számol be a Promotions.hu.

Fotó: 123rf.com

A COVID megjelenése óta már megfigyelték, hogy a második fertőzés általában enyhébb lefolyású, mint az első. A Yale School of Public Health 2021. októberi tanulmánya arról számolt be, hogy a beoltatlan embereknek legfeljebb 61 hónapig immunisnak kell lenniük az újrafertőződés ellen. Ezeket az adatokat azonban az omikron variáns megjelenése előtt rögzítették és publikálták.

Egy 2021. decemberi dél-afrikai tanulmány szerint az omikronnal való újrafertőződés kockázata háromszor nagyobb, mint a vírus korábbi törzsei esetében.

 

Tehát valószínűleg van némi immunitása a vírussal szemben annak, aki korábban átélte, de nem világos, hogy pontosan meddig tart. Valamint még legalább öt napig megfertőzhetünk másokat a tünetek kezdetétől számítva.

Olvasd el ezt is!

COVID – Jön az új vakcina, ami évtizedekig védetté tesz

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.