COVID – Jön az új vakcina, ami évtizedekig védetté tesz

A brit Emergex fejlesztése egy kis párna, ami a bőrre helyezve kezd működni, és a fertőzött sejteket igyekszik elpusztítani. Lehet, hogy ez lesz a legpraktikusabb megoldás a COVID ellen?

Siker koronázta a brit Emergex „tapaszos” COVID elleni vakcinájának eddigi munkálatait, így a cég megkezdheti a termék klinikai vizsgálatát – számolt be a hírről a The Guardian nyomán a Hvg.hu.

Az Emergex nem hagyományos vakcinát gyártott, hanem egy párnaszerű eszközt, ami a benne lévő kis kampókkal csatlakozik a bőrhöz. A készítmény a gyártó szerint úgynevezett T-sejteket (ezek az immunrendszer „nehézbombázói”) használ a fertőzött sejtek elpusztítására.

Fotó: 123rf.com

A kutatók egy, a Nature tudományos folyóiratban megjelenő tanulmányra hivatkozva kezdték el a vakcina fejlesztését. A kutatásban az úgynevezett abortív fertőzésről tesznek említést, ami egy enyhe, rövidebb tartalmú betegséget jelent. A kutatók szerint a vírus ilyenkor ugyan bejut a szervezetbe, de az immunrendszer T-sejtjei nagyon gyorsan megsemmisítik azt.

Ez a felfedezés a tudósok szerint a megnyithatja az utat a vakcinák egy új generációja előtt, amikkel talán sokkal hosszabb ideig, akár évtizedekig tartó immunitást is el lehet érni.

Az Emergex esetében a vakcinát egy hüvelykujj méretű bőrtapasz tartalmazza; az ezen lévő mikrotűk juttatják a szervezetbe a készítményt. A művelet a cég szerint pár másodpercet igényel, és jóval kényelmesebb is. Egy másik előnye ennek a technikának, hogy a vakcina más oltásokkal ellentétben akár három hónapig is eláll szobahőmérsékleten.

A klinikai vizsgálathoz szükséges engedélyt a svájci gyógyszerhatóság adta ki, január 3-i kezdettel. A módszerrel kapcsolatos első eredményeket jövő nyárra várják a szakértők, az Emergex tapasza azonban legkorábban így is csak 2025 környékén válhat elérhetővé.

Kiderült – Óriásit zuhan a Covid elleni vakcinák hatékonysága

Forrás: https://napidoktor.hu/index