COVID – Szeptemberre a 12–15 évesek is be lesznek oltva?

Hamarosan összesen 4,6 millió Pfizer–BioNTech oltóanyag jöhet Magyarországra, így, ha megérkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélye, már csak döntés kérdése, itthon beoltják-e a 12–15 éves korosztályt.

A hvg.hu-nak adott interjút a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója,  Vereckei Péter.

– Segítsen tisztázni a számokat: legutóbbi bejelentésük szerint eddig 3,2 millió adag koronavírus elleni vakcinát szállítottak Magyarországra, közben újabb megállapodást kötöttek az Európai Bizottsággal, legutóbb éppen 1,8 milliárd dózisról. Magyarországra a jelenlegi tervek szerint milyen ütemben érkezhetnek a további Pfizer-vakcinák?

– 2020/2021-re a teljes szerződéses mennyiség Magyarország esetében 10,8 millió adag, ebből múlt keddig több mint 3,2 millió megérkezett. Májusban várhatóan 1,3 millió adag vakcina jön, júniusban terveink szerint további 2,2 millió, így a második negyedévben, amiben április is benne van, összesen 4,6 millió adag érkezhet Magyarországra. A harmadik negyedévben újabb jelentős mennyiségekre számíthatunk. Ezek persze nagyságrendi számok, de az tény, hogy a második negyedévben úgy sikerült felpörgetni a gyártási kapacitásokat, hogy meg tudtuk négyszerezni a szállításokat.

– Az Európai Unió nem az egyetlen vásárlója a Pfizer–BioNTech vakcináknak. Ennek fényében is elegendő a jelenlegi kapacitásuk?

– Mostanra már 116 országgal van szerződése a vállalatnak, és 91 országba már szállít. Látván, mennyire felpörgött a gyártás, egyre több ország keresi meg a Pfizert, de azok is jelentkeznek, akiknek eddig kétségei voltak az mRNS technológiával kapcsolatban. Az év második felében terveink szerint a szállításaink a közepesen fejlett vagy fejlődő országok irányába tolódnak el, csak 2021-ben 2,5 milliárd adag vakcinát tervezünk előállítani. Fontos, hogy a kezdeti 110 napról mára különböző fejlesztésekkel 60 napra vittük le a teljes gyártási folyamatot.

Szinte semmit nem készletezünk, percre pontosan dolgozunk, minden gramm alapanyag azonnal a gyártósorokra kerül, amihez nagyon fontos a stabil és pontos beszállítói bázis. A gyártóhelyeink így bírják a termelést.

COVID – A 16-18 évesek oltásához erre a szülői nyilatkozatra van szükség

– December 26-án kezdték el beadni az első adag vakcinát az egészségügyi dolgozóknak, az ő első oltásuk óta lassan letelik a hat hónap, amíg a jelenlegi vizsgálatok szerint az oltóanyag biztosan megfelelő védettséget ad. Fel kell készülni az esetleges ismétlő oltásokra?

– Azokat, akik a globális 3-as klinikai fázisban benne voltak, két éven keresztül megfigyeljük. Jelenleg tehát hat hónapnyi adatunk van, így azt már látjuk, hogy ebben az időtartományban megfelelően véd az oltóanyag. A következő mérföldkőnél, kilenc hónapnál természetesen újra közzé fogjuk tenni az eredményeket, de egyelőre nem tudjuk, mikor és hogyan lesz szükség emlékeztető oltásra. A Pfizer vizsgálja ennek a lehetőségét, a klinikai vizsgálatok zajlanak. Tudományos, szakmailag alátámasztott információkra tudunk hagyatkozni, éppen ezért nem tudunk még erre a kérdésre választ adni.

– Időközben bővült azoknak a köre, akik megkaphatják a Pfizer oltóanyagát, az Egyesült Államokban már a 12–15 éveseknek is engedélyezték a beadását. Mikor számíthatunk erre az Európai Unióban?

– A múlt hét elején adtuk be a kérelmünket az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA), ennek megszerzése után akár már szeptemberre, iskolakezdésre védettséget szerezhet ez a korosztály.

– Magyarországon is elképzelhetőnek tartja, hogy a 12–15 évesek a szeptemberi iskolakezdésre be legyenek oltva?

– Az oltási program menetéről a kormánynak kell döntenie, de ehhez a megfelelő mennyiségek rendelkezésre fognak állni és reméljük, minél hamarabb megérkezik az EMA engedélye is. Minden adott lesz hozzá, a megvalósítás csak döntés kérdése.

A Vereckei Péterrel készült interjú folytatásáért kattints IDE!

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.