COVID – Súlyos idegrendszeri szövődmények miatt kell aggódni?

A Covid-19 nemcsak a sokfajta és gyakori neurológiai szövődmények miatt veszélyes, hanem mert hosszú távon növelheti az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór, vagy a Parkinson-kór előfordulását és súlyosságát.

Már a világjárvány korai szakaszában megfigyelték a kutatók, hogy a Covid-19-ből felépülő emberek egészségi állapota nem tért vissza a betegség előtti szintre. Az azóta már „hosszú Covid” néven ismert tünetcsoport gyakran kínzó eleme a fejfájás, a memóriazavar és a kognitív romlás – idézi a Science folyóirat cikkét az Orvostovábbképző szemle online kiadása.

A chicagói Northwestern Egyetem kutatói elsőként számoltak be arról, hogy még a kórházi kezelésre nem szoruló covidos betegek nagy része is jelentős kognitív diszfunkciót mutatott, ami az akut fertőzéstől számított 6 héten túl is fennmaradt – számol be a Napi.hu.

Fotó: 123rf.com

A Covid-19 neurológiai szövődményei

Szaglás elvesztése (anozmia), stroke, delírium (olyan mentális állapot, amelyet a pihenésre való képtelenség, illúziók, valamint inkoherens gondolat- és beszédminták jellemeznek), encephalopathia (átmenetileg vagy tartósan megváltozott agyműködés), pszichiátriai tünetek, perifériás neuropátia (az idegkárosodás megváltoztatja a kommunikációt a központi idegrendszer és a test többi része között)

Nem teljesen ismertek azok a mechanizmusok, amelyek révén a Covid-19 károsíthatja az emberi idegrendszert. Az agyi érrendszeri szövődmények, mint például a stroke, a fertőzés korai szakaszában – még a betegség légúti hatásai előtt – jelentkezhetnek. A központi idegrendszer gyulladásos állapotai és a perifériás idegrendszeri tünetek később, jellemzően az akut fertőzés után 2 héttel észlelhetőek. Az eltérő időpontban kialakuló neurológiai tüneteknek feltehetően az oka is eltérő.

A kutatók szerint a vírus nem közvetlenül okoz problémát (ez lenne az agyvelőgyulladás), hanem az általa okozott szisztémás problémák egyike a gyulladás, amely minden szervrendszert, így az agyat is érintheti, azaz hatása a központi idegrendszerre közvetett.

A szerzők szerint nagy az aggodalom a Covid-19-ből felépülők hosszú távú prognózisa miatt, mivel az akut SARS-CoV-2 fertőzés által okozott ideggyulladás és idegsérülés felgyorsíthatja vagy kiválthatja a neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt vagy a Parkinson-kórt. A fertőzés neurológiai következményei a betegek nagy száma miatt globális közegészségügyi problémához vezetnek.

A krónikus gyulladásnak számos oka van, beleértve a cukorbetegséget, az elhízást és a táplálkozást. Ezek autoimmun betegségekre hajlamosítanak és az agyi rendellenességeket idézhetnek elő, illetve felgyorsíthatják azok kialakulását. Valószínűleg a gyulladás felelős az öregedés 90 százalékáért és „a rák, a demencia, mind az immunrendszer kóros működésének köszönhető. A koronavírus-fertőzés mindezt rontja, mert gyulladást okoz – áll a portál szemléjében.

Olvasd el ezt is!

Felgyógyult Covidból, de durva neurológiai tünetekkel küzd…

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.