COVID – Jön a mindennek ellenálló szupermutáns?

A delta-variáns három alvariánsa is megjelent 2021 júniusában. Az egyik, a 4.2 nevű változat már jelen van például Romániában és Lengyelországban.

Előfordulása semmilyen konkrét intézkedést nem követel, megfigyelés alatt álló variánsról van szó – mondta el Kemenesi Gábor, Junior Prima díjas biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa a delta-mutáció nemrég Szlovákiában megjelent új vírustörzséről.

A delta-alvariánsokkal kapcsolatban ma még sokkal több kérdésünk van, mint válaszunk, a legfontosabb pedig az, hogy képes-e valamelyik kikerülni a szervezet immunválaszát. Ebben az esetben ugyanis lerombolhatják az oltások hatását.

A szakértő azt is elmondta a 168 Órának, hogy a dél-afrikai mutáció a leghatékonyabb abban, hogy kikerülje az immunrendszer korábbi variánsokra kiépített védelmét. Mégsem tudott dominánssá válni, mert voltak olyan, fertőzőképesebb variánsok, amelyek ki tudták szorítani – fűzte hozzá.

Fotó: 123rf.com

“A legrosszabb hír egy gyorsan terjedő és egyben immunkerülő »szupervírus« megjelenése lenne. De az új változatok esetében egyelőre nem látjuk, járványügyi jelentőségük egyelőre nincs” – mondta Kemenesi Gábor, aki szerint úgy látszik, mintha a világ kormányai nem fognák fel: mindaddig, amíg a járvány ellen nem lépünk fel összehangoltan, egyre fokozódik a veszély, hogy újabb, veszélyes variánsok jelennek meg. Ha nem figyelünk oda a hátrányos helyzetű kontinensekre és régiókra, akkor mi magunk termeljük ki ezeket a vírustörzseket.

“Így egy nap megjöhet a hír, hogy létrejött a „szupermutáns”. Szerencsére a tudósok készülnek erre az eshetőségre is. Olyan részletességgel rajzolták fel a vírus megtapadásáért felelős tüskefehérje térképét, hogy tudjuk, hogy egy következő vakcinába milyen tüskefehérje mRNS-ét kell beépíteni, hogy védjen a szupermutáns ellen is” – magyarázta Kemenesi Gábor.

Az adjunktus az újabb hírekre reagálva közölte: nem fenyeget az a veszély, hogy a megfertőződött háziállatok visszafertőzhetik az embereket:

Kísérleti körülmények között a cicák át tudták fertőzni egymást. Olyan esetről viszont egyáltalán nincs tudomásunk, amikor visszafertőzték volna a gazdáikat. Ma már meggyőző mennyiségű adat bizonyítja, hogy a háziállatoktól nem kell félnünk.

COVID – Új mutáns támad

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.