COVID és a rák – Szoros a kapcsolat

A COVID fertőzésen átesett esetében jelentősen nagyobb a rák kockázata.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) közzétett egy amerikai tanulmányt, amely a 2020 decembere és 2021 novembere között beoltott 636 465 beteg országos elektronikus egészségügyi nyilvántartását értékelte – számol be az Életmódcentrum.

Ez azt találta, hogy az adatbázisban szereplő 45 253 beoltott rákos betegnél statisztikailag szignifikánsan nagyobb volt az áttöréses SARS-CoV2 fertőzés kockázata, mint a nem rákos betegeknél. Szignifikáns különbségeket figyeltek meg 12 gyakori rákos megbetegedés között, beleértve a szilárd (nem vérképzőszervi) daganatokat és a hematopoietikus rákot. Az elmúlt évben az áttöréses fertőzések az aktív rákos betegek körében voltak a leggyakoribbak. A rákos betegek áttöréses fertőzései a kórházi kezelés és a halálozás jelentős kockázatával járnak.

daganatos sejtek

Fotó: 123rf.com

Az áttöréses fertőzés kialakulásának kumulatív kockázata minden rákos betegnél 13,6% volt. A legnagyobb kockázatot a hasnyálmirigyrák (24,7%), a májrák (22,8%), a tüdőrák (20,4%) és a vastagbélrák (17,5%), a pajzsmirigyrák (10,3%), az endometriumrák (11,9%) és a mellrák (11,9%) jelentette.

A rákos betegeknél megnőtt az áttöréses fertőzés kockázata a nem rákos betegekhez képest (kockázati arány 1,24). A májrák (kockázati arány 1,78), a tüdőrák (kockázati arány 1,73), a hasnyálmirigyrák (kockázati arány 1,64) és a vastagbélrák (kockázati arány 1,53) esetében volt a legmagasabb.

Azoknál a betegeknél, akiknél az elmúlt évben rákbetegség jelentkezett, nagyobb volt az áttöréses fertőzés kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél nem (kockázati arány, 1,24).

Az áttöréses fertőzésben szenvedő rákos betegek körében a kórházi kezelés kockázata 31,6%, a halálozás kockázata 3,9% volt, szemben az áttöréses fertőzéssel nem rendelkező betegek 6,7%-os kórházi kezelésének és 1,3%-os halálozási kockázatával.”

Olvasd el ezt is!

COVID – Rákos megbetegedést okozhat az egyik szövődmény

Forrás: Napidoktor.hu