COVID – Emelkedik a szennyvízben a vírus koncentrációja

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja a 48. héten országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat.

A vizsgált mintavételi helyek közül emelkedő tendencia a Budapest Déli és Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Békéscsabán, Debrecenben és Zalaegerszegen figyelhető meg, míg csökkenés Kecskeméten, Szekszárdon és Veszprémben észlelhető – tették hozzá.

Az NNK közölte azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja három mintavételi helyen – Szolnokon, Veszprémben és Szekszárdon – a mérsékelt, míg 19 városban az emelkedett tartományba esik.

A múlt héten a koronavírus ellen beoltottak száma 6 420 354, közülük 6 206 710-en a második, 3 902 535-en a harmadik, 399 299-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták. Az előző héten 4704 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 171 056-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337-re emelkedett. A gyógyultak száma 2 109 635, az aktív fertőzötteké 13 084. Jelenleg 828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

covid, fertőtlenítés

Fotó: 123rf.com

Magyarországon a járvány jelenleg “mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a leginkább, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Kapható megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető. A kormány és az operatív törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges további intézkedéseket hoz.

Olvasd el ezt is!

Megérkezett a kombinált influenza-COVID-19-RSV lakossági gyorsteszt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.