Bizonytalan a Molnupiravir hatása – Túl korán engedélyezték?

A molnupiravir biztonságossági profilja is bizonytalanságokkal terhes.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy szakmai cikk alapján írt a Molnupiravír koronavírus elleni gyógyszerről:

Korai volt a molnupiravir tabletta engedélyezése Angliában és az USA-ban a COVID-19 betegek kezelésére?

Erről elmélkedik egy cikk a British Medical Journal március 3-i számában. Ez a hatóanyag Lagevrio terméknéven érhető el immár több országban oxigénpótlást nem igénylő, de a súlyos kimenetel magas kockázatának kitett felnőtt COVID-19 betegek kezelésére.

Fotó: 123rf.com

A molnupiravir klinikai vizsgálati eredményeit az angol és az amerikai hatóságok nem a gyógyszer-engedélyezésekre normál esetben jellemző szigorúsággal bírálták el, ami adott esetben jellemző más gyógyszerekre is. Ennek okai egy járvány kellős közepén érthetőek. Ugyanakkor a szer Move-Out elnevezésű klinikai vizsgálatát (amelynek első, korlátozott adatot bevonó értékelése szerint a molnupiravir kb. 50%-kal csökkentette a kórházba utalások vagy halálozások kockázatát) idő előtt leállították, ráadásul, a teljes adattömegre építő értékelés gyengébb eredményeket adott.

Intő jel, hogy ettől függetlenül végeztek egy összehasonlító értékelést (meta-analízist), amely szerint az idő előtt leállított vizsgálatok (91 darab) hajlamosak túlértékelni az eredményeket a teljesen befejezett vizsgálatokhoz (424 darab) képest. A molnupiravir biztonságossági profilja is bizonytalanságokkal terhes, továbbá kérdés a vizsgálati népesség (zömében nem oltott, az újabb variánsok felbukkanása előtt toborzett beteget, 70%-ban alacsony vagy közepes gazdasági fejlettségű országokból) relevanciája más populációkra, egyéb kezelésekre és egészségügyi rendszerekre nézve. A kételyeket fokozza az is, hogy jelentek meg újabb molnupiravir vizsgálatok is, amelyek nem mutattak érdemi klinikai előnyöket sem járóbetegek, sem kórházban ápoltak esetében.”

Olvasd el ezt is!

Új mutánsokat hozhat létre az új COVID-gyógyszer?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.