A kutyák kiszimatolják a Covidot, mégsem engedélyezték az alkalmazásukat

A drog és a bomba mellett a betegségeket is ki tudják szagolni.

ár a kutyaorr remek detektora a koronavírus-fertőzésnek, amerikai közegészségügyi szakértők szerint szabványok kellenének a kórokozót kiszimatoló kutyák alkalmazásához és képzéséhez, továbbá több információ arról, hogy valóban tökéletesen jelzik a vírus jelenlétét valaki szervezetében.

Magánvállalkozások adnak ugyan igazolást kábítószert, robbanóanyagot kiszimatoló kutyák “iskolázottságáról”, ám a betegségek felderítéséről szóló ilyen okmány egyelőre nincs.

Fotó: 123rf.com

Igaz, ennek ellenére egyes repülőtereken, vagy sportrendezvényeken alkalmaznak Covid-szimatoló ebeket. Lois Privor-Dumm, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi kutatója hangsúlyozta ugyan, hogy a kutyák “hasznosítása” a gyógyászatban valóban nagy lehetőségeket rejt, de hiányolta, hogy

nincsenek sem etikai, sem szabályzati előírások, sem gyakorlati hasznosulási adatok, sem költségszámok a betegségeket “diagnosztizáló” kutyák esetében.

Foto:pixabay.com

A kórok kiszimatolása bonyolultabb drogok vagy bombák felderítésénél. Utóbbiaknál ismert a “célszag”, amely eléggé állandó. Koronavírus-felderítésnél viszont csak az ismert, hogy a kutya a vizsgált személy verejtékének vagy vizeletének szagából ítél, ám nem tudni, hogy pontosan miféle vegyület vezérli döntésében. Ráadásul az emberek szaga elég sokféle – kortól, táplálkozástól és egyebektől függően -, így a “diagnosztaebekkel” kiképzésük során sokféle embert kell végigszagoltatni, hogy ne csaljon a szimatuk.

 

Így sportoljunk a kutyánkkal

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.