Zsírmáj betegség – mit kell tudni róla és mi lehet az oka? (1.rész)

Sokan nem tudják, hogy ezzel küzdenek

Különös, de a zsírmáj betegség jelenlétéről a páciens sok esetben nem is tud. Négy emberből egynél jelentkezik ez a probléma, s a legtöbbször enyhe – de komoly gondot is okozhat. Mit kell tudni róla?

Talán hihetetlennek tűnik, de a zsírmáj betegség sokkal több emberre jellemző, mint gondolnánk. Legalább négyből egy embernél jelen van, de sokan nem tudnak róla, sőt arról sem, hogy mi jellemzi ezt a betegséget.

Legtöbb esetben enyhe tünetekkel jár, de súlyos egészségügyi problémához vezethet. Többnyire kordában tartható és vissza is fordítható életmódváltással.

Mit kell tudni róla?

Amikor a májban túl sok zsír gyűlik fel, kialakul a zsírmáj betegség. Két alapvető típusa van, a nem alkoholos (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) és az alkoholos zsírmáj betegség vagy alkoholos steatohepatitis. Olykor az extra zsír olyan változásokat eredményez, mely meggátolja, hogy jól működjön a máj. Mivel azonban ez a szerv szűri a vérből a méreganyagokat, nagyon betegek lehetünk ilyen esetben.

Nem alkoholos zsírmáj betegség

A zsírmáj betegség leggyakoribb típusa általában ártalmatlan. Egyes emberek ugyanakkor sokkal súlyosabb verziójában szenvednek, a nem alkoholos steatohepatitis-ben (NASH). Ilyenkor a máj megduzzad és ez cirrózist okoz – hegek alakulnak ki a májon, melyek nem gyógyulnak. Ebben az esetben nagyobb a májrák és a szívbetegség jelentkezésének esélye is.

Azt a szakemberek sem értik, miként lehetséges, hogy egyes embereknél kialakul a nem alkoholos zsírmáj betegség, másoknál pedig nem. Nagyobb azonban a valószínűsége, ha túlsúlyos vagy elhízott valaki; ha diabéteszes, magas a koleszterin- és trigliceridszintje, a vérnyomása, Hepatitis C vagy egyéb májfertőzés áll fenn nála. Akkor is nagyobb a kockázat, ha valaki bizonyos gyógyszereket szed, beleértve szteroidokat és olyan készítményeket, melyeket rák vagy szívproblémák esetén adnak.

A legtöbb ember, aki ezzel a zsírmáj betegséggel küzd, középkorú. A probléma ugyanakkor kialakulhat bárkinél, gyerekeknél is.

Alkoholos zsírmáj betegség

A betegség ezen típusa azoknál jellemző, akik sok szeszes italt fogyasztanak. Nőknél a sok mennyiség a napi 1 italnál többet jelenti, férfiaknál napi 2-nél többet. Ha valaki nő és elhízott, az szintén növeli a kockázatot. Problémát okozhat, ha bizonyos génekkel születtünk, mely hajlamosít a betegségre.

Az alkoholos zsírmáj betegség mindenesetre első lépés a súlyosabb problémák felé. Ha folytatjuk a túlzott ivást, alkoholos hepatitis, cirrózis, májelégtelenség alakulhat ki, vagy nagyobb lesz a májrák kockázata.

Tünetek

Érdekes, de a zsírmáj betegség sokszor nem okoz tüneteket. Ez az oka annak, hogy sokan észre sem veszik. Vannak azonban, akik nyomást vagy fájdalmat érzékelnek a hasuk közepe táján vagy jobb oldalán, esetleg túl fáradtak lehetnek. Olykor a zsírmáj betegség vagy a hozzá tartozó problémák miatt a páciens elveszíti étvágyát és fogyni kezd.

Diagnózis

Mivel a zsírmáj betegség gyakran nem produkál tüneteket, az orvosok sem mindig veszik észre a bajt. A tipikus laboratóriumi tesztek nem mutatják ki egyiket sem.

Speciális vértesztre van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mennyire működik jól a máj. Orvosunk ultrahangot vagy CT vizsgálatot kérhet ennek érdekében. Lehetséges, hogy biopszia kell: ilyenkor a doktor egy tű segítségével apró mintát vesz a májból, hogy ellenőrizze, van-e valami nyoma a betegségnek.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.