Wii Fit és COPD

A Wii Fit hatékony testmozgást tesz lehetővé a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek számára, és mivel élvezetes elfoglaltság, a betegek nagyobb valószínűséggel használják.

„Tanulmányunkból az derült ki, hogy a COPD-s betegek viszonylag nagy százalékban nyújtották maximális teljesítményüket a 3-5 perces Wii Fit gyakorlatok során, ami arra utal, hogy az eszköz hatékony otthoni edzést tesz lehetővé a COPD-s betegek számára” – számolt be Jeffrey Albores, a Connecticut Egyetem munkatársa. A kutatás eredményeit az ATS 2011 Nemzetközi Konferencián teszik közzé Denverben.

A rendszeres edzés a teljes izomtónus növelése és a szív-tüdő egészségének javítása révén tesz jót a COPD-s betegeknek. A rendszeres otthoni edzésre azonban nehéz rávenni a betegeket, különösen azért, mert a COPD-s páciensek mozgástoleranciája korlátozott. Ha olyan edzésmódszert sikerül találni, amelyet a beteg élvez, sikeresebben rá lehet venni a rendszeres mozgásra.

2a2a99e2f0

A Nintendo 2007-ben bemutatott terméke, a Wii Fit tornagyakorlatokat és játékokat, többek között jógát, egyensúlyi és erőgyakorlatokat, valamint aerob tevékenységeket tartalmaz. Az eszközt a fizioterapeuták használják annak érdekében, hogy otthoni testmozgásra ösztönözzék pácienseiket.

A kísérlet során Dr. Albores munkatársaival öt COPD-s beteget vizsgált. Az edzés előtt szabványos járásvizsgálattal megállapították az egyes személyek maximális terhelhetőségét, és megmérték a pulzusszámot, az oxigénfogyasztást és a légzési tényezőket. Az edzést követően az eredmények azt mutatták, hogy a COPD-s betegek maximális teljesítményük 60-70 százalékát nyújtották a 3-5 perces Wii Fit gyakorlatok alatt, ami viszonylag magas értéknek számít.

Bár a Wii Fit hasonló gyakorlatok elvégzését teszi lehetővé, mint a hagyományos rehabilitációs központokban, Dr. Albores hangsúlyozta, hogy további kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a Wii valóban növeli-e a betegek hajlandóságát az otthoni rendszeres edzésre.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.