Vibrációs kapszula székrekedésre

Lenyelést követően az előre programozott kis eszköz rezegni, rázkódni, forogni kezd, ahogy áthalad a bélrendszeren.

Az elemes kapszula mozgásából származó hullámok stimulálják az izmokat, melyek természetes körülmények közt is részt vesznek a székletürítés mechanizmusában. Az eszközt jövő hónaptól kezdik kipróbálni embereken. A kutatók szerint a székrekedésre használt más szerekkel ellentétben az egyszer használatos kapszuláknak nincs mellékhatásuk.

A szorulás leggyakoribb okai a helytelen táplálkozásban, a mozgásszegény életmódban, vagy egyes gyógyszerek szedésében keresendők. Kétszer annyi nő szenved tőle, az idősebb korosztály életét pedig ötször gyakrabban keseríti meg.

wc3

A baj az, hogy ha szorulás jelentkezik, az lelassítja az izomösszehúzódásokat, így csak még rosszabb lesz a helyzet. Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy a has masszázsa segíthet. A bélfal izmainak stimulálásával beindul a perisztaltika, vagyis az összehangolt izommunka, mely továbbítja az ételt a bélrendszerben.

A működési elvéről sokat nem tudnak, de az egyik feltételezés szerint székrekedés során az izmok begörcsölnek, a masszázs pedig ezt enyhíti. Az eljárás azonban bonyolult, időigényes, és hatástalan lehet a túl vastag vagy túl izmos hasfalú betegek esetén.

Az izraeli cég által kifejlesztett kis szerkezet nem csak a természetes bélmozgásokat indítja el, de a remények szerint segít majd kisebb darabokra törni az összesűrűsödött székletet is. A jövő havi kísérletek során 30 beteg kap majd a 15,5 mm-es kapszulából, mely 10 grammot nyom.

wc_papir

A belsejében egy aprócska elektromos motor és elem található, illetve egy kicsi ellensúly is, mely miatt pörög, rázkódik és forog, miután bekapcsolt. A lenyelést követően 6 óra múlva lép működésbe, ennyi idő kell, hogy elérje a vastagbelet, itt pedig a kiürítésig 2 órán át rezeg.

A Tel-Avivi Ichilov Kórház kutatói egy héten át figyelik majd meg a betegeket. Ha az eszközt biztonságosnak találják, újabb 30 betegen próbálják majd ki, akiket két hétig követnek majd nyomon. Meg akarják nézni, hogy többször is lehet-e alkalmazni a kapszulát, makacs panaszok esetén. Az Ealing Kórház gasztroenterológus konzultáns szerint ez egy érdekes és új megközelítése a székrekedésnek. "Még korai lenne kijelenteni, hogy a szer hatásos, de az adatokból hamarosan kiderül."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.