Útipatika a nyaralásra

A felnőtt lakosság számára fontos a betegségek megelőzése és kezelése a nyaralás során is – derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. legfrissebb kutatásából.

A megkérdezettek 90 százaléka visz magával „útipatikát” utazása során, a külföldi utak esetén a lakosság nagy része biztosítást is köt.

Láz- és fájdalomcsillapító az „útipatikában”

A felmérésből kiderül, hogy a lakosság 88 százaléka visz magával ún. útipatikát nyaralásra, amelyben a leggyakrabban előforduló betegségek, egészségügyi problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, készítmények találhatók meg. Az egészségügyi csomagok alkalmazását valamelyest befolyásolja a kor és a nem: az életkor emelkedésével nő az útipatikát alkalmazók aránya, míg a nők körében – nem meglepő módon – szintén magasabb ez az arány.

Az útipatikában döntően láz- és fájdalomcsillapítók (83 százalék), napozó és napozás utáni szerek (67 százalék) valamint szúnyogriasztó készítmények (62 százalék) kapnak helyet. Hányinger (29 százalék) vagy ficam, zúzódás kezelésére szolgáló szerek (28 százalék) ugyanakkor csak ritkán fordulnak elő a csomagban.

serules3

Betegbiztosítás: belföldön kevesebben kötnek

Kisebb-nagyobb gyakorisággal a felnőtt lakosság 80 százaléka szokott – legalább öt napos – nyaralásra utazni belföldre, míg külföldre a válaszadók 70 százaléka indul üdülni. A nyaralók arányát a jövedelem mindkét esetben jelentősen befolyásolja.

Határon belüli utazások alkalmával 10-ből 7 lakos soha nem köt biztosítást, további 20 százalékuk pedig nem minden esetben. Külföldi nyaralás esetében éppen fordított ez az arány: 70 százalékuk minden alkalommal biztosítja magát valamilyen módon.

Mindkét esetben igaz, hogy az életkor növekedésével nő a biztosítást kötők aránya. A belföldi utasbiztosítások megkötését a jövedelmi viszonyok csak csekély mértékben befolyásolják, míg a külföldi utak esetében jelentősen meghatározzák azt.

nyar4802

Külföldi út – nagyobb körültekintés

Összességében elmondható, hogy a lakosság igyekszik óvatos lenni és mindent megtenni annak érdekében, hogy nyaralása alatt is el tudja látni a felmerülő betegségeket, egészségi problémákat. Ez fokozottan igaz a külföldi nyaralásokra, ahol az útipatika mellett utasbiztosítások kötésével próbálják biztosítani magukat a megkérdezettek.

A külföldi utak esetén kötött utasbiztosítások magas aránya nem meglepő, hiszen az ilyen jellegű utak esetén a külföldi gyógyszerek ismeretlenségével, a vényköteles gyógyszerek elérhetetlenségével, vagy nagyobb probléma esetén egy esetleges kórházi kezelés igénybevételével kell szembesülnie a külföldre utazónak.

A kutatásról

A Szinapszis Piackutató Kft. 2011 augusztusában online, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság utazással és betegségekkel kapcsolatos véleményét, attitűdjét. A kitöltők száma összesen 545 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+) és nem alapján országosan reprezentatív.

Forrás: