Ujj duzzanata – 15 ok, amiért előfordulhat – 2. rész

Az ujj duzzanata meglehetősen feltűnő és gyakran fájdalmas probléma. Oka több dolog is lehet, fertőzéstől a komolyabb betegségig. Nézzük meg egy kicsit közelebbről!

Egy-egy ujjunk feldagadhat, ha megütöttük, ajtóba csuktuk vagy bármilyen kisebb baleset történt vele. Számos egyéb okból is előfordulhat azonban egy vagy több ujj duzzanata, s olykor komoly egészségügyi problémát jelezhet.

Lássuk, mi minden állhat az ujj duzzanata mögött. Cikkünk első részében az első 8 okról esett szó. Nézzük a többit is.

9. Trigger ujj: az ujj duzzanat oka lehet annak is, ha hajlításkor vagy kiegyenesítéskor kattanó hangot hallunk egy adott ujjnál. A trigger ujj akkor fordul elő, amikor az ín körül duzzanat alakul ki, gyakran a karpális alagút szindróma miatti műtétet követően. Sűrűbben jelentkezik diabéteszes és rheumatoid arthritis-es embereknél. Ám ha súlyosbodik az állapot, az ujj akár behajlított állapotban is maradhat. Keressünk orvost, ha segítségre van szükségünk!

10. Vesebetegség: a vese felelős a szervezetben a salakanyagok és a felesleges folyadék eltávolításáért. Egyik első jele annak, hogy valami gond van vele, az ujjduzzanat, a láb dagadása és a szemek körüli duzzadás. Diabétesz és magas vérnyomás esetén valószínűbb a vesebetegség kialakulása. Ha a vese nem működik elég jól, transzplantációra vagy dialízisre lehet szükségünk.

11. Terhesség: az ujjduzzanat oka lehet a várandósság, hiszen ilyenkor a bokák, lábak dagadására is lehet számítani. Ám a hirtelen duzzanat, különösen az arcon és a kezeken, preeclampsia jele lehet: ez az állapot veszélyesen magas vérnyomást jelent, ami a terhesség második felében jelentkezhet. Ritkán a szülés után fordul elő, ez a postpartum, vagy terhesség utáni preeclampsia. A probléma érinti a veséket és duzzadást okoz. Komoly fejfájás, hasi fájdalom és látászavar is jellemezheti.

12. Sarlósejtes anémia: a normális vörös vérsejtek úgy néznek ki, mint egy fánk és rugalmasak. Amikor azonban valaki sarlósejtes anémiával küzd, ezek a sejtek merevek és félhold alakúak. Beragadnak a kis erekbe és blokkolják a véráramlást. Ez a kezekben és a lábakban fájdalmas duzzanatot alakít ki. Az egyéb problémák közé tartoznak a fertőzések, anémia (vérszegénység), stroke és vakság. A sarlósejtes anémia élethosszig tartó betegség.

13. Nyiroködéma (lymphedema): az ujjduzzanat oka lehet ez az állapot is, melynek lényege, hogy a nyirokrendszer folyadéka nem szivárog jól. A mellrákkal küzdő nőknél gyakran távolítanak el nyirokcsomókat a hónalj környékéről, hogy ellenőrizzék a betegséget. Ez megzavarhatja a nyirokáramlást, s duzzanathoz vezethet a karokban és a kezekben. A sugárkezelés károsíthatja a csomókat, s csak súlyosbítja a problémát. A nyiroködéma bármikor előfordulhat kezelés után. Nem gyógyítható, de kezelni lehet.

14. Raynaud-betegség: ritka állapot, mely a vérereket érinti, s az ujj duzzanatának ez is lehet az oka. A lábakban is előfordulhat. A Raynaud-szindróma az erek szűkülését eredményezi, ha az ember fázik vagy stresszes. A nem megfelelő véráramlás miatt a páciens végtagjait fagyosnak és fájdalmasnak érzi. Fehéressé és kékessé is válhatnak. Amikor az erek megnyílnak és a vér visszatér, az ujjak duzzadnak és lüktethetnek. Súlyos esetekben a véráramlás hiánya sebeket okozhat, vagy akár szöveteket is elpusztíthat.

15. Scleroderma: ez az állapot immunrendszeri betegség, mely arra készteti a testet, hogy túl sok kollagén nevű fehérjét termeljen. Ez megvastagítja és megkeményíti a bőrt, de a test más részeire is hatással lehet. A kezek merevek lehetnek, az ujjak pedig olyanok, akár a kolbász. Egyeseknél enyhék a tünetek, másoknál akár a szervek is sérülhetnek. A scleroderma sem gyógyítható, de kezelni lehetséges.

Forrás: https://napidoktor.hu/index