Új remény meddő férfiaknak!

A Münster Egyetem (Németország) és a Ben Gurion Egyetem (Izrael) munkatársai képesnek bizonyultak a spermiumok laboratóriumi körülmények között történő szaporítására.

Az áttörő felfedezés új perspektívát nyithat meg a meddőségben szenvedő férfiak előtt, háttérbe szorítva a spermadonorok jelentőségét. Stefan Schlatt professzor és Mahmoud Huleihel professzor munkacsoportja egyelőre csupán egerek esetén volt képes a hímivarsejtek elszaporítására, melyhez a herében lévő csírasejteket használták fel. A tenyésztőedényben speciális agargél volt, mely a csírasejtek környezetéhez hasonló körülményeket biztosított.

A Nature oldalain bemutatott tanulmány szerint hamarosan meg fog történni a módszer emberi ivarsejtekre való átültetése, ami várhatóan forradalmasítani fogja a termékenységi kezeléseket, és minden férfi esetén hozzá fog járulni ahhoz, hogy természetes úton apa lehessen. A férfiak meddőségi problémájának jelentősége az elmúlt 50 évben egyre növekedett, ugyanis eddig nem pontosan tisztázott okból a férfiakban lévő spermiumok száma nagymértékben csökkent. Egyes magyarázatok a környezeti tényezők, például a légszennyezés jelentőségét vetik fel, míg mások a műanyag-csomagolásban lévő női nemi hormonok szintjét okolják.

sport32

Huleihel professzor és munkatársai életképes egérspermiumokat voltak képesek kreálni, nem mutattak genetikai károsodást. A módszer során a tenyészelegyet számos anyaggal kellett kiegészíteni, azonban a technika humán sejtek esetén még nem működik megbízhatóan. A tökéletesítésre, hogy a szervezeten kívül lehessen az emberi spermiumokat tenyészteni, még néhány évet várni kell. A néha megdöbbentőnek tűnő lehetőségek között az is szóba jön, hogy egerek lennének a humán sejtek gazdái.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.