Új radioaktív gyógyszerkészletet fejlesztettek

A vese és a vizeletelvezető rendszer megbetegedéseinek, működésének vizsgálatára szolgáló izotópos készletet hoztak létre.

A közel 60 százalékos, mintegy 157,6 millió forintos uniós támogatással induló projekt eddig ismeretlen lehetőségeket nyit az urológiai diagnosztikában.

Megkezdte a munkát a Medi-Radiopharma Kft. új kutató-fejlesztő laboratóriuma Bátonyterenyén. Első munkája egy, „A vese és vizeletelvezető rendszer megbetegedéseinek kimutatására alkalmas radioaktív gyógyszer előállítására szolgáló készlet kifejlesztése”, amely az év elején indult többéves projekt után kimagasló precizitású non-invazív diagnosztikai eszközt ad a nukleáris medicina és urológus szakemberek kezébe. Segítségével nemcsak a betegség mibenlétét lehet megállapítani, de az alkalmazott kezelés eredménye is követhető.

kutatas2

A kutatás az alapoktól jut el a kész eszközkészletig. Első lépésben szintetizálják a referenciapreparátumnak nevezett gyógyászati minőségű alapanyagot, amit azután egy gyógyszer-alapanyaggyártó készít el nagyobb mennyiségben. Ezt követően meghatározzák a diagnosztikai készlet ideális összetételét és ellenőrzik az anyag radiokémiai stabilitását, tárolhatóságát, sugárterhelését és azt, hogy milyen hatásfokkal jelzik ki a műszerek.

Ezután laboratóriumi patkányokon és kutyákon próbálják ki az új anyag eloszlási és kiürülési tulajdonságait. Az állatkísérleteket jelentős izotópdiagnosztikai tapasztalatokkal rendelkező szak-állatorvosok végzik, akik már a tesztelés alatt az összes vizsgálati eredményt felhasználják a beteg állatok gyógyításához. Az állatok gyógyítása az előfutára a humángyógyászati alkalmazásoknak.

kutatas2

Az összes vizsgálati eredmény birtokában kezdődhet el az engedélyezési procedúra, ahol ellenőrzik a kísérletek eredményét és megállapítják, hogy a készítmény megfelel-e az érvényes európai előírásoknak. Ha ez a fázis is megnyugtatóan zárul, egyszerre öt európai országban nyújtják be az engedélyekhez szükséges regisztrációs dokumentumokat.

A várhatóan több cikluson át tartó radioaktív gyógyszerkutatási program „első lépcsője” munkahelyet is teremt a környezetben élő, megfelelő képzettségű szakemberek számára, amelyet az Európai Unió a GOP -1.1.1-11-2011-0021 pályázati kód alatt közel 60 százalékos, 157,6 millió forintos támogatásban részesített.

Forrás: