Új fogak egy kicsit másként…

A svédországi Gothenburg Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói egy új eljárást dolgoztak ki az elveszett fogak pótlására, mely során a hiányzó fog helyére egy kapocs segítségével a páciens egy másik, saját fogát helyezik át.

Ha – akár betegség, akár baleset következtében – kihullik egy fogunk, az álkapocs térfogata azon a helyen lecsökken, ami megnehezíti a fogbeültetést, ezért gyakran nem marad más lehetőség, mint csontátültetés révén újra felépíteni az álkapcsot.

Svéd kutatók azonban kutyákon kikísérleteztek egy új eljárást, amely során másik meglevő fogat tudnak áthelyezni a kiesett helyére. Egy ezt követő klinikai kutatás során pedig Brigitta Lindskog Stokland, fogszabályozó szakorvos és munkatársai sikeresen elvégezték ugyanezt az eljárást embereken is úgy, hogy a legkevesebb változást okozták a fog körüli szövetekben. „A röntgenfelvételek enyhe károsodást mutattak ki a foggyökérben, ami azonban nem okozott semmilyen tartós problémát, sőt egy év elteltével a károsodás mértéke már kisebb volt” – számolt be megfigyeléseiről Lidskog Stokland, a Göteborgi Egyetem sajtóközleményében.

16296

Az elmozdított fog eredeti helyén csökkenés mutatkozik a csonttömegben és a fog szövettérfogatában, de nem akkora mértékben, mint amikor más okból kerül ki a helyéről a fog. Ez azt jelenti, hogy ez a terület kiválóan alkalmas a beültetésre vagy egy másik fog behelyezésére, anélkül, hogy csontátültetést kellene végezni, vagyis a betegek több foghoz juthatnak, az eddiginél jóval egyszerűbb eljárással.

Forrás: