Új agytérkép – 97 eddig ismeretlen területtel! – 1.rész

Az új, 21. századi agytérkép 180 különböző területet tartalmaz mindegyik féltekén, beleértve 97, korábban fel nem fedezett részeket. A közelmúltban közzétett tanulmány igen érdekes következtetésekre jutott.

Olyan agyi területeink is léteznek, amelyekről azelőtt nem hallhattunk. Sőt, 97, eddig ismeretlen régiót fedeztek fel a tudósok, s ennek alapján elmondható, hogy teljesen új, 21. századi agytérképet alkothattak.

A Nature szaklapban megjelent tanulmány optikai szempontból is igen részletes, a Google Maps-hez hasonló térképet közöl agyunkról, mely hozzásegít az agykéreg alaposabb megértéséhez. Az adatokat a legújabb technológiák tették lehetővé.

Az új agytérkép lényegében átdolgozása és frissítése a régebbieknek – magyarázta David Van Essen, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy a legtöbb új régió, amelyet felfedeztek, a magasabb kognitív funkciókkal függ össze.

Természetesen ezt az agytérképet is frissíteni fogják, ha újabb információkhoz jutnak – mondta el dr. Greg Farber, a  National Institute of Mental Health technológiai fejlődés vezetője. Ezek az eredmények mindenesetre akkora előrelépést jelentenek, mintha 1500-as évek térképeiről az 1950-esekre váltanánk. A változások igencsak meglepőek.

Az idegsebész dr. Sanjay Gupta, a CNN tisztifőorvosa szerint sokkal jobb betekintést kaphatunk az agyba az új agytérkép segítségével. Egy teljes, agykérgi térképre már régóta szükség lenne.

agy2

Hogyan készült?

„Az új, színgazdag agytérkép elkészítéséhez összegyűjtöttük a különböző módszertani fejlesztéseket” – fejtette ki Matthew Glasser, első szerző, idegsebészeti doktorandusz. Belemerültek az adatok halmazába, melyeket kifinomult technológiák szedtek csokorba a Human Connectome Projekt során, mely a National Institutes of Health kezdeményezése. Ez a fő oka annak, hogy az agytérkép precízebb, mint a korábbiak. Finomabb szemcséjű részletekkel kezdték, ezek jóval pontosabbak, mint a múltban elérhetők, beleértve a 210 egészséges fiatal agyáról készült felvételeket, a NIH projektjén belül.

Ezután, ahelyett, hogy az agy csupán egy biológiai tulajdonságra fókuszáltak volna – felépítése, funkciója, kapcsolata és topográfiája – a kutatók összekombinálták mindegyik kritériumot, hogy megrajzolják a határvonalakat mindegyik „megye” körül az agykéregben.

Végül a kutatócsoport az teljes szélességét vette, ellentétben azokkal a tudósokkal, akik a múltban csak a kéreg egy részét nézték. A csapat ezen felül mind a 210 fiatal agyát összehasonlította, s ha például szokatlanul vastag myelinnel (idegsejt szigetelés) vagy intenzív konnekció aktivitással találkoztak, azt is figyelembe vették. Vagyis, kirajzolódott egy „tipikus” agy képe.

agy4

Ismerjük meg önmagunkat!

Az agyunk történelmet és identitást is tartalmaz. Legintimebb emlékeink is élnek benne, láthatatlanul, a jövőbeni reményeink és álmaink mellett.

Az agykéreg az agyszövet egy külső rétege. Felülete akkora, mint egy pizza – de úgy van megalkotva, hogy beférjen a koponyába, s ez hozza létre az agy legfontosabb megkülönböztető jegyét, a sok-sok ráncot és redőt. Agyunk teljes, 100 milliárd neuronjából 20 milliárd itt található.

Az agysejtek úgy kommunikálnak egymással, ahogyan össze vannak kötve. A technológia még nem teszi lehetővé számunkra, hogy nyomon kövessük, miként „beszélgetnek” egymással, de a régiók közötti összeköttetések feltárása lehetséges – ez megmutatja, hogyan dolgozza fel az agy az információt. Az eredmény pedig az, amit látunk, érzünk, gondolunk és amire emlékszünk.

A cikket folytatjuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php