Tüsszögünk, de miért?

Tudósok kiderítették az okát, miért tüsszög vagy köhög télen minden második ember.

A magyarázat egyszerű: egyetlen egy influenzás embertől származó tüsszentés egy egész szobát be bír teríteni baktériumokkal, és a fertőzés veszélye még órák elteltével is megmarad. Az influenza közvetlen érintkezés során, vagy köhögéssel és tüsszentéssel terjed emberről emberre. A köhögésben vagy tüsszentésben található parányi cseppek elég nagy koncentrációban terjednek a levegőben ahhoz, hogy fertőzést terjeszthessenek

Ha egy iroda, orvosi váró, repülő vagy vonat fertőzött levegőjét belélegezzük, már egy óra elteltével megkaphatjuk a betegséget, ezért nem ajánlatos orvoshoz menni, csak nagy baj esetén, és emiatt betegednek meg olyan sokan egy-egy repülőút után.

shutterstock_28901695

A Virginia Műszaki Egyetem amerikai kutatói egészségügyi intézmények várótermeiből, három óvodai csoportszobából és három nemzetközi légi járatról vettek levegőmintát. A minták felében találtak influenzavírust tartalmazó cseppeket.

Átlagosan egy köbméternyi levegőben 16 000 influenzavírus-részecskét találtak. Dr. Linsey Marr, a Royal Society Interface című lapban megjelent tanulmány vezetője, így nyilatkozott: „A vírusmennyiség, amit egy óra alatt belélegez valaki, bőven elég a megfertőződéshez. A repülőgépek vagy irodák légkondicionáló-berendezése segíthet kiűzni a vírusokat azáltal, hogy az elhasznált levegő helyett frisset hoz be a légtérbe.” Egy tipikus köhögés során nagyjából 3000 csepp nyál távozik akár 80 km/h sebességgel. Tüsszentésnél még rosszabb a helyzet, olyankor 40 000 csepp is távozhat, több mint 160 km/h-val.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.