Tippek nátha ellen!

Kaparás a torokban – a fejünk tompa, és mintha gyengének is éreznénk magunkat…megállíthatjuk a ránktörni készülő megfázást?

Vannak jelei annak, ha éppen ledönteni készül minket a lábunkról a nátha – egy átlagos felnőtt évente háromszor esik bele a megfázásba. Mindegyik nagyjából 9 napig tart nála. Hogyan előzhetnénk meg, hogy lecsapjon ránk, és már akár másnap jobban érezzük magunkat?

1. Amint a tüneteket elkezdjük érezni, igyunk sok vizet vagy gyümölcslét: hidratáltnak kell maradnunk, amely a torokfájást és az orrfolyást is megakadályozhatja.

2. Gargalizáljunk sós vízzel! Tegyünk egy pohár meleg vízbe egy teáskanál sót. Ez gyulladáscsökkentő hatású, és tisztítja a torkot, a nyálkahártyákat. A sós vízzel a baktériumokat és a vírusokat is kiöblíthetjük.

3. Amint az orr kezdeti bedugulását érzékeljük, használjunk sótartalmú orrspray-t, hogy a tünetek ne súlyosbodjanak. Majd vegyünk egy forró zuhanyt. Mindez segít tisztán tartani az orrjáratokat.

4. A tünetek tapasztalásának első két órájában szerezzünk be megfázás elleni orvosságot, melyek az orrfolyás, és a szem könnyezése ellen is bevethetők.

natha_influenza_kapgaleria19

5. A jó öreg méz is mindig segít, ráadásul finom is. Egy-két kanállal együnk belőle, vagy keverjük a teába.

6. A következő hat órában, ha lehet, kerüljük a munkát. Ha pihenünk, a szervezet könnyebben megküzd a vírussal. Amennyiben ez nem oldható meg, igyekezzünk elkerülni, hogy másokat is megfertőzzünk. Ez az első pár napban a legvalószínűbb. Amit tehetünk: mossunk kezet gyakran, és használjunk alkohol alapú fertőtlenítőszert.

7. Ne feledjük a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást. Továbbra is igyunk sok vizet (legfeljebb langyosan), gyümölcslét, teát – és a csirkelevest se hagyjuk ki, melyről köztudott, hogy enyhíti a megfázás tüneteit.

8. Ha képesek vagyunk rá, egy könnyed torna nem árt, sőt, kifejezetten erősíti az immunrendszert.

9. Végül, de nem utolsósorban: az egészséges étkezés is segíthet, amely fenntartja az erős immunrendszert. Fehérjedús húsokat fogyasszunk, halat, babot, teljes kiőrlésű gabonát, barna rizst, és sok, antioxidánsban gazdag zöldséget.

Ha nem jó a közérzetünk, egy forró fürdő vagy zuhany jót tesz lefekvés előtt, és természetesen a jó alvás is követelmény.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.