Testünk védelmében 2. rész – Gombák és foltok

Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász szakorvos arról beszélt cikkünk folytatásában, milyen fontos, hogy megakadályozzuk a bőrgombásodást, ami sajnos népbetegségnek számít.

Ahhoz, hogy a nyári vakációt és a szabadságot valóban pihenéssel töltsük, nem árt megelőzni bizonyos kellemetlenségeket. Mi okozhatja testünkön a viszketést, a szárazságot, a bőrpírt?

A bőrgombásodást népbetegségként tartják számon – mondja Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász szakorvos. A gombák a sérült bőrt kihasználva fertőzést okozhatnak. Gombás fertőzés bárhol kialakulhat a bőrön, leggyakrabban a lábujjak között, de gyakori a hajlatokban, a mell alatti részen és a hónaljban, és persze elkaphatjuk másoktól is, pl., a gombás beteg fertőzött törülközőjétől.

A gombának nedvesség, sötétség és meleg kell. Erre a legalkalmasabb a cipő. A  gumitalpú- vagy műanyag cipők, különböző edző cipők, mind elősegítik a gombás képződéseket, ugyanis ezek hosszan tartó viselésétől „felázik” a bőr, e miatt támadásba jönnek a gombák.

Ugyan csak jobban megtapadnak a gombák bizonyos testtájakon, különösen az összefekvő területeken, ahol jobban izzadunk, pl. a comb-hajlatokban, a hónaljban, a lábujjak között, ahol összefeszülnek az ujjak.

Különböző anyagcsere betegségek is hajlamosíthatnak gombás fertőzésre, pl. a cukorbetegség, vagy statikai hibák, mint pl. a lúdtalp, ahol jobban izzad a láb.

gomba_katt1

A gombás fertőzések gyógyítása hosszú folyamat

A láb köröm gomba gyógyulása akár 6-8 hónap, a kéz körömé 2-3 hónap. Különböző kenőcsök, krémek, ecsetelők ugyan rendelkezésre állnak a kezelésre, de egy körömgomba fertőzése, különösen, ha a lábon a nagykörmöt érinti, sokkal több időt vesz igénybe. Gyógyításukra az ecsetelők nem igen hatnak, ezért hosszú ideig szedhető gyógyszereket kell alkalmazni, és folyamatosan kontrollálni is kell a beteget, hiszen a gyógyszer a májban választódik ki, ezért szükséges rendszeresen labor vizsgálatot is végezni. Viszont, ha nem vigyázunk, a gyógyulás után rögtön vissza is kaphatjuk a gombát akár a saját cipőnkből, ezért nagyon fontos a cipők gyógyítása is. Nem elég a tisztántartásuk, mert a gomba-spórák a cipőn belül megtapadnak.

Ma már léteznek különböző eszközök, amelyek a cipők belsejébe rakva sterilizáló, és desodoráló hatást váltanak ki, ilyen pl. az UVC sugárzó, ami olyan, mint egy germicid lámpa, mint amilyet a műtők előtt látunk kék világításban. Vannak népi gyógyászati szerek is, az ecet, a szódabikarbóna, különböző hintőporok, aromaterápiás illóolajok, de ezek csak megelőzésre szolgálnak, gyógyításra nem.

Miért van fehér folt a lebarnult bőrön?

Sok embert látunk a strandokon, akiknek a szépen lesült barna bőrükön fehér foltok virítanak. Ez esetben nem fertőzésről van szó, hanem a normál bőrflórában történik egy mennyiségi változás, ezáltal megnő a gombák száma és gyulladást váltanak ki. Ez mindenkinek ott van a bőrén, de akinek kicsit zsírosabb a bőre, tünetet okoz, ami kedvez a gombák szaporodásának. Amikor aktív ez a gomba, akkor halvány barnás, vörös kerek foltocskák látszódnak. Amikor már világos a folt, ott már leesett a gomba, azonban az gyulladást vált ki, és ennek következtében 5-6 hónapig nem képződik pigment, ezért látszanak a fehér foltok, melyek ismétlődő kezelésekre elmúlnak.

A nyári időszakban a bőrgombásodás terjesztői a strandok és a fürdők, ezért fokozottan ügyeljünk a higiénére. A vízbe menet és kijövet zuhanyozzunk le, és különösen a hajlatokat, töröljük szárazra. Ne használjuk más törülközőjét, papucsát, cipőjét, és kiemelten ügyeljünk a folyamatos higiénés tisztálkodásra.

Szerző: Dr. Szigethy Emma Ph.D életmód-életvitel tanácsadó

Forrás: