Mi az a candidasis?

Kellemetlen panaszokat okozhat és a nők életükben legalább egyszer átesnek rajta. A candidiasis egy gombafajta elszaporodásának következménye, amely ellen azonban lehet védekezni.

Candidiasis- betegség vagy természetes jelenség?

A mindenkiben jelen lévő Candida nevű gombafajta elszaporodását candidiasis néven ismerhetjük. Ezen a legtöbb nő átesik életében legalább egyszer, jellegzetes nőgyógyászati panaszokat tapasztalva. Ugyanakkor a candidiasist a nyugati orvoslás nem ismeri el komplex betegségként, éppen arra hivatkozva, hogy a Candida a normál flóra része. Ráadásul az általa létrehozott tünetek is meglehetősen általánosak lehetnek, a hízástól, a fáradtságig vagy a hajhullásig. Az egyes szervek Candida-fertőzése tehát csak az érintett szakrendeléseken vizsgáltathatók ki, például a szájüregi fertőzés a fogászaton, a bőr panaszok a bőrgyógyászaton, a nemi szervek fertőzése pedig a nőgyógyászaton vagy az urológián.

Nyálkahártya- és húgyúti fertőzések

A gombás fertőzés megtámadhatja a bőrrel vagy nyálkahártyával fedett testrészeket, leggyakrabban a testhajlamokban, a végbél környékén és a hüvelybemenetnél jelentkezik. Tipikusan viszketést, égő érzést, kivörösödést okoz, de fehéres nedvezést is tapasztalhatnak az érintettek. Gyakrabban tűnik fel atuls miatt erősen izzadó embereknél, de a cukorbetegség és bizonyos antibiotikumok szedése is hajlamosító tényezőnek számít. A tünetek enyhítése, a bőrfelületek szárazon és szabadon tartásával, az antibiotikumok elhagyásával, vagy antimikotikus (gomba ellenes) krémek használatával érhető el.

meh34

Egyes adatok szerint a nők háromnegyede találkozik életében a gombás hüvelygyulladással. A cukorbetegeknél, a terhes anyáknál, vagy valamilyen antibiotikumos kúra alatt állóknál nagyobb a kockázata, hogy kialakul a fertőzés. A candidiasis jellegzetes panasza a viszketés és a sűrűbb folyás. Aki erre hajlamos, egyszer-egyszer megpróbálkozhat a recept nélkül kapható készítményekkel is, de ha többször visszatérnek a panaszok, azt már szakorvosnak, célzottan kell kezelni.

A hajlamosító tényezők befolyásolhatók

A candidiasisra számos életmódbeli tényező hajlamosíthat, amelyek közül számos megváltoztatható. Ilyen például a fogamzásgátló szedés, a magas szénhidrátbevitel, az élesztős ételek, az édességek. Egyes vizsgálatok szerint a fokozódó stressz és a belső egyensúly megbomlása is hozzájárulhat a tünetek kialakulásához.
– Éppen ezért érdemes megtanulni a stresszkezelés módozatait, és néhány gyakorlati tanácsot is megfogadni – figyelmeztet dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülés-nőgyógyásza. – Figyelni kell a törölközők alapos megszárítására, a túl szűk ruhadarabok kerülésére, de sajnos a sportolás közbeni izzadás is remek táptalaj a gombáknak. Sokan ajánlanak nagyon szigorú diétákat ez ellen, de a kiegyensúlyozott életvitel hosszútávon célravezetőbb.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.