SpermDNS viszgálat – Megvan a férfi meddőség kulcsa?

Új diagnosztikai eljárás a férfi meddőség vizsgálatára, amely megnöveli a babaára vágyó párok esélyeit. Teret hódíthat az eddigi spermiumszámláló mikroszkópos vizsgálat, helyett a DNS szintű vizsgálat.

Egy új vizsgálati módszer, amely 24 óra alatt választ adhat a meddő párok számára: miért nem jön össze a baba? Illetve az orvos számára gyorsan eldönthetővé teszi, melyik mesterséges megtermékenyítési eljárást javasolja a gyermekre vágyó pár számára, ha évek óta nem sikerül a spontán teherbeesés vagy a terhesség sorozatosan megszakad. Néhány hónapja érhető el Magyarországon is az az új férfi meddőségi vizsgálati módszer, amelynek segítségével könnyen következtetni lehet a spermiumokat érintő kromoszómahibákra. Dr. Szabó Ferenc és kis stábja az úgynevezett fragmentációs teszttel „belelát”a spermiumok belsejébe.

A DNS állományt vizsgálva pedig meg lehet állapítani, egészséges-e az örökítő anyag. A fragmentált (töredezett) DNS-t tartalmazó spermiumokban ugyanis nagyobb az esély a kromoszómák számbeli rendellenességére. Az ilyen hímivarsejt nem lesz képes megtermékenyíteni a petesejtet, ezért nem következik be a spontán terhesség és a lombikterhesség is sikertelenné válik.

A szakértők szerint a meddőségért kicsit több mint 40%-ban a nők, valamivel kevesebb, mint 40%-ban a férfiak a felelősek, a maradék körülbelül 20 %-on pedig éppen így, egyformán osztoznak.  Így legalább annyira indokolt a férfiak alapos kivizsgálása egy meddő pár esetén, mint amennyire a nőké. A vizsgálatok eddig, leginkább nők meddőségének okát igyekeztek kideríteni.

Az új férfi meddőségi eljárás lényege, hogy a párok ne fussanak felesleges köröket a próbálkozásokkal. Egyértelmű legyen, hogy milyen mesterséges megtermékenyítést érdemes használni – elégséges lehet-e például az inszemináció (asszisztált reprodukciós eljárás) egy terhességhez, vagy mindenképpen szükséges a lombik eljárás. Az idő itt annál is lényegesebb, mivel a mesterséges megtermékenyítésre váró párok jelentős része a babavárás szempontjából idősebb korosztályt érinti leginkább (a mama 40 éves kor körül, vagy esetleg akár 45 fölött van már). Egyáltalán nem mindegy, hogy hány próbálkozásra van szükség a kívánt terhességhez!

Az Európában is csak néhány éve létező vizsgálati módszert az úgynevezett Halosperm tesztet 2007-ben fejlesztette ki egy spanyol kutatócsoport. A teszt képes kimutatni a spermiumban levő DNS- károsodásokat.

Dr. Szabó Ferenc, a Róbert Károly Klinika andrológusa szerint a különbség, az eddigi, hagyományos "férfi spermiumszámláló" mikroszkópos vizsgálat (spemiogram) és az új, aspermiumba "belelátó" DNS szintű vizsgálat között az, hogy kiderült, mi lehet az oka – az eddig ismerteken kívül – annak, hogy egy sikeresnek indult lombik eljárás vetéléssel ér véget. Mindössze néhány éve vált világossá a kutatók számára is, hogy a DNS lánc vizsgálata választ adhat a kérdésre. Vagyis egy sikeres, lombikban fogant terhességhez nem feltétlenül elég azt kiszűrni a mikroszkóp alatt, hogy megfelelően mozgékonyak-e a spermiumok, hanem azt is meg kell vizsgálni, egészséges-e a DNS lánc.

Ezzel a teszttel, az úgynevezett haló spermDNS vizsgálattal, kémiai úton szétbontjáka DNS láncot, így válik láthatóvá, hány egészséges és hány sérült spermium van a mintában.

„E mellett az úgynevezett oxisperm vizsgálatot is el szoktuk végezni – teszi hozzá Szabó doktor – amely az úgynevezett „szabad oxigén gyököket” vizsgálja. A DNS lánc károsodásában ugyanis szerepet játszik az életmód, a dohányzás, vagy a túlzott italfogyasztás, illetve egy,valamikor a szervezetet megviselő lázas állapot, de a genetika is természetesen."

"Egy erős dohányos férfi esetén a spermiumokban kimutatható a szabad oxigéngyökök magas száma. Ez befolyásolja a DNS láncot, így az egészséges terhesség létrejöttét.” – mondja Szabó doktor.

Klinikai adatok szerint, ha a spermiumok több mint 30 százaléka fragmentált (töredezett), a fogamzóképesség esélye jelentősen csökken. A töredezett DNS-ű spermium legtöbb esetben nem képes megtermékenyíteni a petesejtet. Ha azonban mégis létre jön a terhesség, például in vitro fertilizációs eljárás (lombik) eljárással, és fejlődésnek indul az embrió, akkor megállhat a fejlődésben, nem osztódik tovább, vagy nem ágyazódik be. A klinikai adatok azt is világosan igazolják, hogy alapján a korai vetélés kockázata is jelentősen megnő, ha a DNS lánc nem egészséges.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) minimum 15 millió spermium/ml-ben állapítja meg az egészségügyi határértéket. Vagyis hivatalosan ekkora mennyiség szükséges ahhoz, hogy a kívánt terhesség létrejöjjön. Azonban a mennyiség nem minden! Jó mozgású (minimum 40 százaléknyi) egészséges spermiumokra van szükség ahhoz, hogy valóban megtörténjen a megtermékenyítés, az embrió osztódni kezdjen, beágyazódjon a méh nyálkahártyájába, és az egészséges kisbaba megszülessen.

Az andrológus által felírt gyógyszerek, a fokozott C, E-vitamin, valamint folsav bevitela spermiumok károsodási folyamata azonban szerencsére visszafordítható. A fragmentációs tesztet olyan pároknak ajánlott elvégeztetni, akik átéltek már többszöri sikertelen IVF (lombik) próbálkozást,de nem történt beágyazódás. Illetve akár ismeretlen eredetű, korai spontán vetéléssel ért véget a létrehozott terhesség, vagy akár a spontán létrejött terhesség.

A pár férfi tagjának megállapított meddősége esetén szintén javasolt a teszt elvégzése, hiszen az egyik legnagyobb előnye, hogy a vizsgálat segítségével már 24 órán belül megkaphatjuk a pontos diagnózist. Ezért fontos lépés, hogy elérhető Magyarországon is ez az új diagnosztikai eljárás.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.