Sokkoló – Ez a vírus halálosabb, mint a COVID

A vakcináknak és az enyhébb betegséget okozó omikron variánsnak hála statisztikák szerint az influenza most már halálosabb az Egyesült Királyságban, mint a COVID-19 – írja a Financial Times.

Ennek ellenére a halálozás még mindig 50 százalékkal magasabb volt januárban, mint a koronavírus nélkül lett volna egy sima influenza-szezonban, ez az omikron gyorsabb és sikeresebb terjedése miatt lehet így – számol be a 24.hu.

A természetes és vakcinákkal szerzett immunitás együttesen olyan mértékűvé vált, hogy a szigetországban április 1-től eltörlik a karanténkötelezettséget és az ingyenes tesztelésből is visszavesznek. Szakértők szerint ez kockázatos, főleg azért, mert már most találni némi növekedést a kórházba kerültek számában, valószínűleg a lazuló korlátozások és az idősebb generációban gyengülő hatású emlékeztető oltások miatt. Dr. Raghib Ali, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint azonban nagy ugrás a halálozások számában nem várható, ha az omikron marad a domináns variáns.

A szakértő szerint ugyan a koronavírus továbbra is veszélyesebb, mint az influenza, a vakcinák, az omikron és a természetes immunitás miatt az egyénre vonatkozó kockázata most már hasonló.

A Financial Times számításai szerint a járvány során először csökkent a koronavírus-fertőzés miatti halálozási arány a szezonális influenzáé alá. Utóbbi halálozási aránya nagyjából 0,04 százalék. Az országban 2021 januárjában 1 százalék feletti volt a COVID-19 halálozási rátája, júliusban ez leesett 0,1 százalékra a védőoltások megjelenésével. Az omikron miatt még ez a szám is a harmadára csökkent.

Az adatok szerint minden 100 ezer omikron fertőzésből 35 végződik halállal, míg az influenzafertőzések ugyanekkora adatsorban körülbelül 40 halálesethez vezetnek. Még a 80 év felettiek körében is, ahol 200-ból egy omikron-fertőzés még mindig halálos kimenetelű, ez a szám most alacsonyabb, mint az influenzánál.

A szakértők szerint a gyengülő immunitás vagy egy új variáns okozhat problémát, és számolni kell a járvány szezonalitásával is.

Olvasd el ezt is!

Mától újra kötelező a maszk használata

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.