Problémás cipők, problémás lábak

A bütyök, a tyúkszem, a benőtt köröm vagy a lábgombásodás okoz neked fájdalmat, kellemetlenséget? Cikkünkből megtudhatod, hogy mit tehetsz a gyógyulásért

Tartsd a lábaidat egészségesen, ne végy fel szűk vagy magas sarkú cipőt, és tudd, hogy mikor van baj, ismerd fel a tüneteket és kezeld ezeket a lábproblémákat!

Bütyök

A csontos bütyök a nagylábujj alján található, amely a többi ujjhoz képest az eltérést okozza. A bütyök eldeformálja az ujjat, amely ízületi gyulladáshoz vezethet, vagy a cipő nyomhatja a bütyköt, ami nagy fájdalommal járhat, illetve tyúkszemhez vezethet.

Elkerülni úgy lehet a bütyköt, ha kerüljük a szűk cipők és az extrém magas sarkú cipők viselését. A bütyköt kezelni és a fájdalmat mérsékelni lehet fájdalomcsillapító tablettával, járást könnyítő párnácskával, egyedi cipőbetéttel vagy sebészeti beavatkozással.

magassarku1

Tyúkszem és bőrkeményedés

Ha egy cipő nyomja a lábat, illetve súrlódik vele, akkor vastag, ellenálló, edzett, elhalt hámsejtekből álló tyúkszem vagy bőrkeményedés keletkezik, amely megvédi az alatta lévő érzékeny bőrt. Általában a tyúkszem kúp alakú kitüremkedés a bőrben, amely olyan területen jelenik meg, ahol a láb kis súlyt képes vinni.

A bőrkeményedés bárhol előfordulhat, ahol a lábat nyomja a cipő vagy súrlódik vele.  Ha a terhelés megszűnik, akkor a tyúkszem és a bőrkeményedés is elmúlik magától. Erre a célra kifejlesztett párnácskával, melyet a cipőbe kell rakni, elkerülhető a tyúkszem és a bőrkeményedés kialakulása. Súlyos esetben sebészeti korrekciós műtétre lehet szükség.

koszveny_kepgaleria

Köszvény

A köszvény az ízületi gyulladás egy formája. A köszvényre jellemző a hirtelen fájdalom, bőrpír, duzzanat és merevség. A legtöbbször a nagylábujjon alakul ki köszvény, de előfordulhat a lábfejen, a bokán, a térden, melyet a túl sok húgysav (UA) okoz, és amely az ízületekben kristályos formában halmozódik fel.

A köszvény kezelni lehet gyulladáscsökkentő, illetve húgysav-csökkentő gyógyszerekkel. A kezelőorvossal meg kell beszélni, a számodra megfelelő étrendet is, hogy megfelelően le tudja bontani a szervezeted a húgysavat.

Talpi szemölcsök

A talpi szemölcsök kemény, kérges növekedések a talpon, ahol megterhelés éri. A sérült bőrön keresztül vírus is megfertőzheti a lábat, gyakran a strandon, a zuhanyzókban. Ezért mindig légy papucsban ezeken a helyeken!

A talpi szemölcsök ártalmatlanok és nem igényelnek kezelést, de sok esetben olyan fájdalommal jár, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni és kezelésre szorul. A szalicilsavas, a fagyasztásos, a lézeres kezelés és a műtéti eltávolítás hatásos lehet súlyosabb esetekbe.

Lábgomba

A lábgombát fertőzés okozhatja, amely olyan helyeken terjed egyik ember lábáról a másikra, ahol sokan mezítláb járkálnak. Ilyen lehet a zuhanyzó, öltöző, medencék környéke. Mindig használj papucsot ezeken a helyeken!

A gombás fertőzés tünetei lehetnek: hámló bőr bőrpírt égő, viszkető érzés néha hólyagok, sebek

A lábgomba a cipőben növekedésnek indulhat, különösen ott, ahol a cipő túl szoros, és nem szellőzik a cipő. A lábgombát helyileg gombaölő kenőccsel lehet kezelni vagy súlyosabb esetekben szájon át bevehető tablettával.

Körömgomba

Körömgomba akkor alakul ki, ha a gombás fertőzés a sérült körmön keresztül bejut a körömbe. A köröm, ha megfertőződik, akkor megvastagszik és elszíneződik, illetve törékeny lesz. Ha a körömgombát nem kezeled, akkor nem múlik el a fertőzés és nehezebb lesz kezelni. Főleg a meleg és nedves helyeket kedveli a gomba, amely emberről emberre terjedhet. Enyhe esetben helyileg gombaölő krémet szoktak alkalmazni, de súlyos esetekben gombaüllő tabletta a legjobb megoldás a betegség kezelésére.

Kalapácsujj

Amikor a lábujj izomtónusa megváltozik, az fájdalmas lábujj-problémához vezethet. Egyes emberek hajlamosak a kalapácsujjra, az egyéb kockázati tényezők közé tartozik a túl szoros lábbeli is.

kalapacsujj

A kalapácsujj általában a lábujj középső ízületén kialakuló kidudorodás, mely után a következő ujjperc lefelé hajlik. A kalapácsujj elkerülésére a megoldás, olyan kényelmes cipő, amelyben van elég hely a lábujjaknak. A kalapácsujj kezelése csak műtéti beavatkozással lehetséges.

Benőtt köröm

Amikor a köröm benő a bőrbe, az fájdalommal, duzzanattal, bőrpírral és akár fertőzéssel járhat. Amikor túl rövidre vágod a körmöd és nem egyenesre, illetve a túl szűk cipő a bűnös a körömbenövésért. Enyhe esetben, áztasd be a lábadat meleg vízbe, ékeld ki egy kis vatta darabkával a körömsarkadat és fejtsd le róla a bőrt. Súlyosabb esetben sebészi beavatkozással eltávolítják a köröm egy részét vagy egészét.

Lúdtalp

A lúdtalp nem más, mint amikor a talp nagylábujj felőli oldalán lévő középső rész egy része vagy teljes egésze érintkezik a többi talprésszel a talajhoz. A lúdtalp örökölhető, de reumás ízületi gyulladás, súlygyarapodás, rosszul illeszkedő cipő vagy a sok állás is okozhatja. A lúdtalp kezelése a lesüllyedt talprészt erősítő gyakorlatokkal, kényelmes talpbetéttel rendelkező cipővel, illetve ortopéd lábbelivel

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.