Pattanások – kialakulásuk és fajtáik

A kamaszkor egyébként sem könnyű időszakát tovább nehezítik a pattanások. Dr. Révész Klaudia bőrgyógyász segítségével annak jártunk utána, hogy mi okozza a pattanásokat, és milyen fajtái vannak.

A bőrünkön rengeteg faggyúmirigy található: különösen az arcon, a háton, a mellkason, a felkaron és a vállon található sok belőlük. A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, abba eresztik váladékukat. A faggyúnak az a szerepe, hogy vékony védőréteget alkotva, a bőrön szétterülve megvédje azt a kiszáradástól és hozzájáruljon a bőr pH-jának beállításához.

pattanás2

A faggyútermelés változása

A faggyútermelés mértéke egyénenként, testtájanként, évszakonként is változhat, de az elfogyasztott ételek és a pszichés izgalmak is befolyásolhatják. Az életkor függvényében is változhat. Kamaszkorban a növekvő tesztoszteronszint hatására – ez a férfi nemi hormon a fiúk és a lányok szervezetében egyaránt termelődik – megnő a mennyisége.

A gond abból származik, hogy a sok faggyú nem tud egyszerűen kiürülni a bőr felszínére, mert a kivezető nyílásban kóros mértékű elszarusodás alakul ki. Az elzárt terület először azért gyullad be, mert a bőr normál baktériumai zsírsavakra bontják a faggyút, később más baktériumokkal is felülfertőződhet.

pattanas

Milyen pattanás?

A tipikus kamaszkori pattanás neve közönséges akne, latinul acne vulgaris. Különböző súlyossági fokozatai lehetnek. Enyhe esetben csupán arról van szó, hogy megszaporodik a mitesszerek (comedók) száma, de ezekre nem jellemző a gyulladás.

Egyik fajtájuk, a fekete mitesszer nyílt: felszínes, enyhe nyomással általában könnyen eltávolítható. Színe a faggyú, a sejttörmelék, a szaru és a szennyeződés elegyétől sötét. A fehér mitesszerek zártak, ezeket szaruréteg fedi, ezért nem tudnak kiürülni.

Grízszerű fehér csomócskák formájában nagyon sokáig képesek megmaradni, eltávolításuk nehéz (csak szakember végezze!). Közepesen súlyos esetben sok a gyulladt pattanás (papula), amelyek vagy a mitesszerek begyulladásából, vagy azoktól függetlenül alakulnak ki a faggyúmirigyben. Ezek fájdalmasak is lehetnek.

pattanas-001

A legsúlyosabb stádiumot az jelenti, amikor a pattanásokból genny tör a felszínre (pustula), azok gyulladásos csomókat (nodusokat), vagy még ennél is kiterjedtebb gyulladt területeket, hólyagokat (cystákat) alkotnak.

Különleges esetben a gyulladt pattanások nem korlátozódnak az arcra vagy a mellkason és a háton egy csúcsára állított háromszögnyi területre, hanem a hónaljban vagy a farpofák között is megjelenhetnek, vagy kizárólag ott alakulnak ki.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.