Orosz rulett a vizelési problémák öndiagnózisa

A középkorú férfiak több, mint felét érintik a vizelési problémák, melyeket jóindulatú folyamatok és daganatok egyaránt okozhatnak. Felelős diagnózist nem lehet az internetről keresni!

Noha az emberek szeretnek hinni abban, hogy az egészségügyi problémák mindig csak a többieket érintik, a számok azonban nem ezt mutatják. Bizonyos kor felett meg kell barátkozni a gondolattal, hogy egyre nagyobbá válik az urológiai kórképek esélye, és mind fontosabbá a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. A betegségtől és nem a szűrésektől kell tartanunk!

A férfiak életében többnyire a 40-45 éves kor a vízválasztó. Példaként említhetjük az ő esetükben második legyakoribb daganatos megbetegedést, a prosztatarákot. A kórképet 40 év alatt, 100 ezer emberből átlagban egy esetben diagnosztizálják, míg 40-60 év között már minden 100-ik, 60 év felett minden 8-ik esetben! De nem sokkal jobb a helyzet a többi urológiai kórkép esetében sem.

„Ráadásul a vizelési zavarok hátterében húzódhat egyszerű, könnyen rendezhető probléma, komolyabb teendőket igénylő, de alapvetően jóindulatú kórképek, mint a prosztata megnagyobbodása vagy –gyulladásos betegségei, és akár hólyag- vagy prosztatarák is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a korai diagnózis az utóbbi esetekben valóban életet menthet”– figyelmeztet Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója.

„Olyan átfedéseket tapasztalunk a különböző természetű betegségek által kiváltott tünetek között, hogy azok hátterét egy laikus nem fogja tudni kideríteni. Az eltérő kórképek sokáig hasonló vagy épp ugyanolyan tüneteket okoznak, csak a megélt szimptómák alapján ezek nem differenciálhatók” – mondja a szakember.

A korábbinál gyakoribb és/vagy hirtelen jelentkező vizelési ingerek, vizeletindítási nehézség, éjszakai felébredés (vizelési inger következtében) – csökkenő vagy megszakadó vizeletsugár, a hólyag nem teljes kiürülése, vizeletcsepegés, inkontinencia tünetei mögött állhatnak egyszerűen megoldható problémák, de akár súlyosabb betegségek egyaránt. Ha csak a tünetek alapján kezd az ember valamilyen kezelésbe, amitől aztán javulást nem is tapasztal, elképzelhető, hogy az idő múlásával kicsúszik abból a lehetőségből, hogy maradéktalanul meg tudjon gyógyulni. A rákos megbetegedésekre pedig különösen él a tapasztalat, hogy egy későbbi időpontban felfedezett esetben, drasztikusan romlik az esély a gyógyulásra.

„Igen gyakori helyzet, hogy az emberek az internet segítségével próbálják önmagukat diagnosztizálni, fórumokat, orvosi oldalakat olvasgatva. Ahogyan fentebb láttuk, ez egy ilyen gyakori probléma –mint a vizeléssel megélt tünetek eseteiben– igen félrevezető lehet. Az említett kiváltó okok mindegyike ugyanis más és más természetű, és mint ilyen, más és más kezelési protokollokat igényelnek” – húzta alá Dr. Merth Gábor. Nem mindegy, hogy egy-egy korrekt diagnózis elteltéig mennyi idő telik el, pláne a mostani leterhelt egészségügyi rendszer mellett.

Fotó: 123rf.com

Bár a férfiak közül sokan hajlamosak arra, hogy csak akkor keressék fel az orvosukat, ha már komoly a baj, az olyan lappangó gyilkosok esetében, mint a daganatok, ez semmiképpen sem célravezető! A középkor elérésekor mind fontosabbá válik az előrelátó gondolkodás és a bajok megelőzése. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás előfordulási aránya már az 50 évesek körében is 50 százalék (később akár 85 százalék is lehet), így előbb vagy utóbb szinte biztosan érinteni fog bennünket. Legkésőbb ebben az időpontban mindenképpen fontos a rendszeres szűrések megkezdése. Javasolt, hogy amennyiben a családban előfordult a két daganattípus valamelyike, úgy 45-, egyéb esetben 50 év felett évente keressünk fel egy urológiai szűrést. 

Bár sokan tartanak a szűrésektől, ez többnyire csak addig tart, míg egyszer át nem estek egy ilyen vizsgálatcsoporton. A két leggyakoribb félelem a fájdalom és a szégyenérzet. Az Affidea Férfiegészség Központ esetén a tapintatos és figyelmes légkör segít ezeknek a negatív érzéseknek a leküzdésében, az első pillanattól.

„Elcsépelt frázis, hogy a betegségek korai diagnózisa életet menthet, ám a daganatok esetében ez ma is kiemelten igaz. Az Affidea Férfiegészség Központban a legmagasabb színvonalon folyik a diagnózis felállítása és – ha szükséges – a gyógyítás. Ne játszunk orosz rulettet az egészségünkkel, inkább válasszuk a fájdalommentes szűréseket!” – javasolta Dr. Merth Gábor.

Olvasd el ezt is!

5 tanács prosztatarák ellen az urológustól

Forrás: https://napidoktor.hu/index