Nyelvproblémák – Mi okozza és milyen jellegűek lehetnek? – 1. rész

Mi állhat a fájdalom mögött?

A nyelvproblémák meglehetősen változatosak lehetnek – a fájdalomtól a színben és állagban történő módosulásig. Milyen okok állhatnak ezek mögött?

Akik sosem szembesültek vele, aligha tudják, mennyire sokféle gond lehet a nyelvünkkel. A fájdalomtól a szín és a textúra megváltozásáig többféle nyelvprobléma alakulhat ki, melyeknek okai is változatosak. Lássuk mindezt közelebbről.

A nyelvet gyakran említik a test legerősebb izmaként – valóban izmok csoportja alkotja, mely lehetővé teszi számunkra, hogy nyeljünk, hogy megízleljük az ételt, italt és beszéljünk. Az egészséges nyelv rózsaszínű, s apró csomócskák borítják, ezek az úgynevezett papillák. Mivel állandóan használjuk, a nyelvprobléma igencsak komoly, frusztráló gond lehet.

A nyelvproblémák tünetei és okai

A nyelvet érintő, különféle problémáknak más-más tünetei lehetnek. Ilyen a fájdalom, az égő érzés, a csomók vagy sebek érzékelése, az elszíneződés – mely fehértől feketéig terjedhet -, valamint a nyelv textúrájának, állagának megváltozása.

A nyelvproblémák okai között számos dolog sorolható fel. A panaszok többsége nem súlyos, s hamar megoldható a gond. Bizonyos esetekben azonban komolyabb problémáról lehet szó, így például az elszíneződött nyelv súlyos állapotra utalhat – beleértve a vitaminhiányt, az AIDS betegséget vagy a rákot.

Ezért igen fontos orvoshoz fordulni, amennyiben nyelvproblémát észlelünk magunkon.

A nyelv sebeinek és csomóinak oka

Több oka lehet annak is, ha a nyelven csomók vagy sebek alakulnak ki, fájdalmas dudorok formájában. Lássuk a leggyakoribbakat.

1. Trauma: ha a nyelvet véletlenül megharapjuk, leforrázzuk, megsebezzük, fájdalmat érezhetünk, míg meg nem gyógyul. A fogak csikorgatása szintén irritálhatja a nyelv oldalait, így az megfájdulhat.

dohanyzas

2. Dohányzás: a túl sok dohányzás ugyancsak irritálja a nyelvet, melynek hatására fájdalmassá válhat.

3. Fekélyek, sebek: az emberek jó részénél alakul ki időnként szájfekély, melynek forrása ismeretlen, de az bizonyosnak tűnik, hogy ezek rosszabbak, ha valaki menstruál vagy fokozott stressz éri.

4. Égő nyelv szindróma: egyes, menopauza után levő nőknél alakul ki ez az állapot, melynek hatására olyan érzésük van, mintha megégették volna a nyelvüket.

5. Megnagyobbodott papillák: jellemző a nyelvproblémák sorában – ha egy vagy több ízlelőbimbó begyullad vagy irritált, megduzzadhatnak és fájdalmas csomókat érezhetünk a nyelven.

6. Egyéb orvosi problémák: bizonyos állapotok, így a diabétesz és a vérszegénység (anemia) tüneteként a nyelv is fájhat.

7. Szájrák: bár fájó nyelv esetén a legtöbbször nem kell aggódni, fontos orvossal konzultálni, amennyiben csomó vagy seb jelentkezik a nyelven és nem múlik el 1-2 héten belül. Számos szájrák az első időszakban nem fáj, ezért nem szabad azt gondolni: ha nincs fájdalom, valószínűleg minden rendben.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.