Kiknek és mikor ajánlott a mézes sebkezelés cukorbetegség okozta fekély esetén?

A cukorbetegség okozta lábszárfekély egy igen nehezen gyógyítható szövődménye a diabetes-nek, így a legjobb az állapotot elkerülni.

láb, fekély, cukorbeteg, seb, kötözés

Fotó: 123rf.com

Ha mégis kialakult, akkor olyan terápiákra van szükség, melyek segítik a sebgyógyulást, a regenerációt, megakadályozzák a seb elfertőződését, valamint megszűntetik a kellemetlen szagokat és a fájdalmat. Ebben segít a mézes sebkezelés. A témáról bővebben dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze beszélt.

Cukorbetegség okozta lábszárfekély

A cukorbetegség egyik igen gyakori szövődménye a fekély, mely főleg az alsó végtagokon jelentkezik. Oka a diabetes nem megfelelő kezelése, a túl magas vércukorszint, így a keringés romlik, idegkárosodás lép fel, valamint a magas glükózszint miatt jelentősen megnő a fertőzésekre való hajlam is. Mivel ekkor csökken a fájdalomérzet, könnyen észrevétlenül keletkeznek sebek, sérülések, melyeket a beteg nem lát el és fertőtlenít időben- így az egy idő után fekéllyé alakulhat, elfertőződhet.

Igen veszélyes szövődmény, kezelése nehéz, így kialakulását jobb elkerülni a cukorbetegség megfelelő terápiájával! Sajnos a diabétesszel küzdők negyede mégis küzd valamely stádiumban lévő fekéllyel, és még rosszabb, hogy közülük sokaknál amputációra van szükség- pedig ha valaki elővigyázatos, illetve probléma esetén időben cselekszik, akkor ez elkerülhető lenne!

A cukorbetegség okozta lábszárfekély kezelése

A lábszárfekély kezelésének alappillérei a vércukorszint optimális tartományba való szorítása, a nyomás csökkentése az adott területen, a fertőzések megelőzése, az elhalt bőr eltávolítása, valamint a sebkezelés. Nagyon fontos a beteg aktív közreműködése, a gyakori kötéscsere és a seb orvosi utasításoknak megfelelő kezelése.

A cukorbetegség okozta fekély terápiáját kiegészíthetik különböző alternatív módszerek is, melyek a gyógyulási folyamatokat felgyorsítják és megkönnyítik a mindennapokat. Ilyen módszer például a mézes sebkezelés.

Mézes sebkezeléssel a terápia hatékonyságának fokozásáért

A mézes sebkezelés igen hatékony terápiás módszer a cukorbetegség okozta lábszárfekély kezelésében.

A méz fertőtlenítő hatása

Világszerte egyre inkább nő az antibiotikum-rezisztens baktériumok száma, így nem mindegy, a fertőzéseket milyen módszerekkel próbáljuk megakadályozni/kezelni. A mézben található anyagok közvetlenül befolyásolják a baktériumok növekedését és túlélését, ugyanis széles spektrumú baktericid tulajdonságokkal rendelkeznek, emellett pedig segítik a sebfertőzés kezelését, fokozzák a regenerációt és csökkentik a seb körüli ödémát. 

A méz antibakteriális tulajdonságai számos tényezőnek köszönhetők, beleértve az alacsony pH-t, a magas cukortartalmat és a hidrogén-peroxid-termelést. Ezek a fertőtlenítő hatású kémiai vegyületek akkor jönnek létre, amikor a méhek enzimet adnak a nektárhoz. A méz ún. defenzins 1-et is tartalmaz, ami a méhek által termelt fehérje, Szerepe, hogy elpusztítja a mézben lévő baktériumokat, így a sebekre is hatékony.

mézes sebkezelés lábszárfekély ellen

Foto: 123rf.com

A méz sebgyógyító hatása

A méz tele van tápanyagokkal, értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, fruktózzal, szacharózzal, aminosavakkal és más olyan anyagokkal, amelyek igen nagy szerepet játszanak a sebgyógyulásban. Többek között olyan folyamatokat indítanak el, melyek által új erek képződnek a már meglévő edényekből- ez pedig fokozza az oxigén-és a tápanyagszállítást, így elősegítik a sebgyógyulást

– magyarázza dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze.

A méz gyulladáscsökkentő hatása

A gyulladás a test védekező mechanizmusának szükségszerű része, ám ha a gyulladás túlságosan elhúzódik/jelentős, az lassíthatja a sebgyógyulást, sőt, akár további károkat is okozhat. A méz flavonoidjai, a benne lévő természetes cukrok és fitotápanyagok mind szerepet játszanak a gyulladás elleni küzdelemben. Ráadásul korábbi tanulmányok szerint a méz csökkentheti a gyulladásos folyamatokban részt vevő ún. COX1 és COX2 aktivitását, így ezzel is hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez.

 

Látható tehát, hogy a mézes sebkezelés igen hatásos kiegészítő módszer a cukorbetegség okozta lábszárfekély kezelésében, ám azt fontos tudni, hogy ez “csupán” a terápia részegysége, mellette több frontos szükséges támadást indítani a probléma ellen! Hiszen a fekély kezelése igen összetett, ráadásul több szakterület összehangolt munkáját kívánja.

Ezek az ételek segítenek megelőzni a cukorbetegséget

Forrás: Cukorbeteg Központ