Növeli a halálos kullancs-eredetű betegség kockázatát a klímaváltozás

Súlyos veszélyeket hozhat a felmelegedő bolygó

A klímaváltozás, mely már köthető a gyakoribb tűzesetekhez, hosszabb aszályokhoz és a trópusi viharokhoz, a potenciálisan halálos, kullancs-eredetű láz és betegség esélyét is növeli.

A klímaváltozás már napjainkban számos komoly problémával hozható összefüggésbe: sűrűbbé váltak az erdőtüzek, hosszabbak az aszályos időszakok, több trópusi vihar sújt le. Ugyanebből az okból növekedhet azonban a potenciálisan halálos, kullancs-eredetű láz és betegség kockázata, melyet Rocky Mountain (avagy Sziklás-hegységbeli) foltos láznak neveznek – állítja egy új kutatás.

Ahogyan a hőmérséklet emelkedik, a barna kutyakullancs, amely a betegséget okozó baktériumokat hordozza, kétszer nagyobb eséllyel ugrik át az ebekről az emberekre – hívták fel a figyelmet a Davis-i Kaliforniai Egyetem kutatói, akik az Amerikai Trópusi Orvostudományi és Higiéniai Társaság éves találkozóján mutatták be felfedezésüket.

“A kullancs okozta megbetegedés rizikója megnő, ahogyan a klímaváltozás hatására egyre gyakoribb a nyárias, meleg idő” – emelte ki Laura Backus, az egyetem végzős hallgatója.

A Rocky Mountain foltos lázat a kullancsok több típusa terjeszti, s annak valószínűsége, hogy halálos lesz, 30 százalékos – ha nem kezelik a pácienst 5 napon belül a tünetek megjelenésétől számítva, gyorsan megöli a betegség. Tünetei között van a láz, a kiütés, súlyos fejfájás, a szem körüli és a kézfejek duzzanata, valamint gyomorproblémák, így hányás vagy hányinger. Vérvizsgálat segíthet a diagnózis felállításában és általában doxicyclin antibiotikummal kezelik a kullancs okozta betegséget, 5-7 napig.

A foltos láz, illetve az ahhoz kapcsolódó betegségek száma – melyek együttesen foltos láz rickettsiosis néven ismertek -, jelentősen emelkedett az elmúlt 20 esztendőben. Amerikában 2000-ben 495 ilyen esetet jelentettek, 2017-ben az esetek száma már 6 ezer volt. 2018-ra némileg csökkent a megbetegedések előfordulása.

Annak megfigyelésére, milyen hatással van a hőmérséklet arra: vajon inkább kutyára vagy emberre kapaszkodik fel a kullancs, a kutatók két nagy faládát építettek, nagyjából 3 láb magasat és 2 láb széleset. Ezeket átlátszó műanyag cső kötötte össze. Az egyik dobozban egy ember ült, a másikban egy kutya, amikor az előre tesztelt, nem fertőzött kullancsokat beengedték a csőbe. 

A szakemberek 20 percen át nyomon követték, hogy a kullancsok mely irányba indulnak, amikor alacsonyabb, illetve amikor magasabb volt a hőmérséklet. A berendezés biztosította, hogy ne érhessék el sem az embert, sem a kutyát, de fontos volt, hogy melyiket választják.

“A kutatók a barna kutyakullancs két típusát tesztelték, a mérsékelt éghajlatit és a trópusit. Mindkettő képes hordozni a betegséget. A trópusi törzs kullancsai jelentős mértékben inkább az embert részesítették előnyben, mint az ebet. A mérsékelt éghajlatiak ugyanezt tették, de kevésbé, mint a trópusi fajták” – hangsúlyozta Laura Backus. A miértre a tudósok nem tudják a választ.

Az azonban ennek alapján egyértelműnek látszik, hogy a melegebb éghajlaton nagyobb a kockázata a Rocky Mountain-foltos láz átadásának – mondta Kathleen Walker, PhD, az Arizonai Egyetem egyetemi- és entomológiai docense, aki áttekintette a felfedezéseket, de nem volt a tanulmány részese.

A kullancsok sajnos a saját otthonaink körül is élnek. Akár a házba is behozhatjuk őket. A legjobb megelőzési módszer a kutyák kullancs-távoltartó eszközökkel, nyakörvvel, esetleg állatorvos által felírt gyógyszerrel történő kezelése. Ha megvédjük a kutyánkat, magunkat is megvédhetjük – tanácsolják a szakemberek. 

Walker hozzátette: minden kullancscsípést komolyan kell venni. A kullancsot azonnal távolítsuk el, amint észrevesszük és tartsuk szemünket az érintett bőrfelületen. Ha lázat, kiütést tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz és mindenképp tájékoztassuk, hogy kullancs csípett meg bennünket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php