Nem csak a napsütés miatt lehetnek piros erek az orrán

Bár fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, ennek a jelenségnek számos más oka is lehet.  Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint először az okot kell meghatározni, és ennek ismeretében hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A rozácea tünete is lehet a kipirosodott orr

A bőrfelszínhez közel elhelyezkedő elpattant vagy kitágult erek, a pókháló erek valójában vékony, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek. Bizonyos esetben megfigyelhetők csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leginkább a lábon és arcon helyezkednek el, de bármelyik testrészen kialakulhatnak. Ilyen okai lehetnek a kitágult, piros erek megjelenésének:

– Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás, a fényvédelem hiánya kitágíthatja az ereket.
– Genetikai hajlam: akinek már a családjában is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.
– Hőmérséklet- és nyomásváltozás: a jelentős hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás – akár csak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés – miatt is elpattanhatnak az erek.
– Tartós alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet.
– Várandósság: a hormonális változás miatt megjelenhetnek olyan kis erecskék, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.
– Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
– Rozácea: ez a bőrbetegség – ami nem ugyanaz, mint a pókháló ér – eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.

Fotó: 123rf.com

Belsőleges és külsőleges kezelés is segíthet

  • Ha kiderítettük, pontosan mi okozza a problémát, mindent meg kell tenni a kiváltó ok megszüntetéséért, de a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani. Sok esetben beválhatnak a retinoid alapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek közt ezért fontos, hogy szakorvos válassza ki a megfelelő kezelést, ráadásul számos hatékony gyógyszerhez csak recepttel lehet hozzáférni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan orvosi eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia és a lézer terápia.

Mit tehetünk az állapotromlás megakadályozásáért?

– Az új bőrápoló vagy sminkterméket teszteljünk 24 óráig egy kis darabon a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk.
– Ne fürödjünk forró vízben, de a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás jót tehet.
– Nyáron mindig alkalmazzunk fényvédő terméket (vannak arcra kifejlesztett krémek, spray-k), és ha lehet, viseljünk széles karimájú kalapot.
– Az értágító hatású élvezeti szereket érdemes részben-egészben visszaszorítani (kávé, csípős, erős ételek, alkohol), és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Piros kiütések a bőrön? Ezek a betegségek okozhatják

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.