Piros kiütések a bőrön? Ezek a betegségek okozhatják

Mivel a bőrön jelentkező piros foltok, kiütések számos problémára utalhatnak, ha nem egyértelmű az ok, érdemes orvoshoz fordulni a diagnózis és az esetleg szükséges kezelés miatt. 

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a gyakori okokra hívta fel a figyelmet.

Mikor szükséges azonnali orvosi segítség?

Bár a kiütések többsége ártalmatlan, van néhány eset, amikor azonnali orvosi ellátás szükséges. Az alábbi tünetek esetén kell orvost hívni:

  • ha a kiütések az egész testet elborítják,
  • felszökik a láz,
  • hólyagok, nyílt sebek vannak a bőrön,
  • légzési-, nyelési, beszédbeli nehézség mutatkozik,
  • nyakmerevség tapasztalható,
  • fényérzékenység jelentkezik,
  • görcsök vagy éppen legyűrhetetlen álmosság, reakcióképtelenség lép fel.

Akkor is mindenképpen, bár nem azonnal kell orvoshoz fordulni, ha a fájdalmas kiütések a szemet, a száj belsejét vagy a genitáliákat érintik. 

6 további ok, ami kiütéseket okoz

Melegkiütés

A miliaria, vagyis a melegkiütés meglehetősen gyakori bőrtünet gyerekeknél, csecsemőknél, ugyanis az ő hőszabályozásuk nem olyan fejlett, mint a felnőtteké, és emiatt a meleg hatására könnyen eltömődnek a verejtékmirigyeik. A felnőttkorban kialakuló melegkiütés nem feltétlenül csak a legnagyobb hőségben jelenhet meg, hiszen annyi is elég hozzá, hogy túl szoros, nem szellőző ruhák alatt megrekedjen az izzadtság a test felületén. Az emiatt elszaporodó melegkiütések lehetnek gyulladtak és nem gyulladtak. A gyulladásos forma többnyire viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. A nem gyulladásos típus, a kristályos miliaria főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és láthatóan egy folyadékkal töltött hólyag formában jelentkezik. Persze többnyire nem egyetlen hólyagról van szó, sőt, az adott bőrfelületen nagyobb csoportokban vannak jelen a hólyagocskák. Ezek nem viszketnek, nem pirosak, és ha kipukkantjuk, elvakarjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük. Jellemzően gyorsan elmúlnak, különösen, ha szabadon hagyjuk a testfelületet.

Keratosis pilaris („csirkebőr”)

A keratosis pilaris makacs, de ártalmatlan esztétikai probléma, amit a köznyelvben gyakran csirkebőrnek, grízes bőrnek vagy libabőrnek nevezik. Leggyakrabban a felkaron, a combon, a fenéken jelenik meg, de érintheti a felkart, a hátat, az arcot is. Az ok feltételezhetően az, hogy a természetes hámlási folyamat valamiért megreked, és a szőrtüszők eldugulnak.  A keratosis pilaris többnyire pirosas vagy fehéres, keménykés dudorokként jelenik meg, azonban (főleg az arcon) az is előfordul, hogy a dudorokat nem, csupán a makacs piros foltot látjuk. Bizonyos hámlasztó kezelések, és orvosi terápiák is segíthetnek.

Atópiás dermatitis (ekcéma)

Az ekcéma hatékony kezelése bőrgyógyász segítségével történik.

Foto: 123rf.com

Az ekcéma, vagy más néven dermatitis egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó, nem fertőző bőrgyulladás, amely hol „elmúlik”, hol belobban. Mivel gyermekeket és felnőtteket is érint, valamint több típusa ismert, ezért nehéz pontosan megmondani, mi ront, és mi javít a helyzeten, bár vannak olyan szabályok, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Az atópiás dermatitis legtöbbször már csecsemő- vagy gyermekkorban jelentkező tünetekhez (nedvedző, viszkető hólyagok, kipirosodás) felnőttkorban leggyakrabban a bőrszárazság is társul, ami a vakarással súlyosbítva gyakran vezet kisebesedéshez, ami akár felül is fertőződhet. Ez esetben elég nagy az öröklődés szerepe, sokaknak a családjában előfordul allergia és/vagy asztma, bár kialakulhat kontaktallergia talaján is. Az ekcémát jellemzően orvosi kezeléssel lehet kordában tartani – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Kontakt dermatitis

Ez a probléma úgy jön létre, hogy a bőrrel kontaktusba, kapcsolatba kerülő bizonyos anyag hatására allergiás reakció lép fel. Ezek az anyagok többnyire kozmetikumok, illatosító anyagok, fémek. Főként a vegyi anyagokkal dolgozókat érinti egy másik ekcéma típus, az irritatív ekcéma, amelynek lényege, hogy irritatív hatású anyagokkal érintkezve a bőr kipirosodik, esetleg hólyagok jelennek meg rajta. Ennek krónikus verziójára jellemző, hogy az anyaggal érintkező bőrterület megvastagodik, barnássá színeződik. Orvos által rendelt kezelés és az irritatív anyagok kerülése jelenthet megoldást.

Foto:123rf.com

Rozácea

rozácea megjelenésében a genetikai hajlam mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak, ezért a nőket gyakrabban érinti a probléma, különösen a menopauza időszakában. A tünetek ugyanakkor összefügghetnek a gyomor-bélrendszeri betegségekkel és az ingadozó vérnyomással is. A betegségnek három fő stádiuma ismert. Kezdetben csak időnként elpirulunk, melegséget tapasztalunk, később azonban megjelennek a tartósan megmaradó értágulatok is. A második fázisban a tartósan fennálló bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, állon, homlokon, orron (ritkábban nyakon, szemkörnyéken) gyulladt csomók is feltűnnek.  A harmadik stádiumra jellemzőek a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók. Főként férfiaknál, jellemzően az orr vagy az áll területén faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, vagyis megjelenik az úgynevezett „borvirágos orr”. A kezelést minden esetben szakemberre kell bízni.

Fertőzések

Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen fertőzés okozza a piros kiütéseket (legtöbbször bárányhimlő, övsömör, rózsahimlő, skarlát) mindenképpen fel kell hívni a kezelőorvost, a teendők tisztázása végett.

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.