Négy év alatt meglesz a reuma ellenszere

A minden századik embert érintő reumás ízületi gyulladás és egyéb gyulladásos megbetegedések lehetséges ellenszereit kutatja az a Semmelweis Egyetem (SE) által vezetett, most alakult nemzetközi konzorcium, amely négy évre hárommillió eurós uniós támogatást nyert.

A Semmelweis Egyetem által vezetett projekt része az Európai Unió egyik legújabb tudománypolitikai stratégiájának, amelynek célja a gyorsan fejlődő gazdasággal rendelkező, úgynevezett BRIC-országokkal (Brazília, Oroszország, India és Kína) való együttműködés. A pályázati kiírásban ezzel összhangban a feltételek között szerepelt a Brazíliával való kooperáció: a kutatási programban, amely az angol elnevezés rövidítése alapján a Tarkinaid nevet kapta, magyar brazil szakemberek mellett részt vesznek németek, olaszok, franciák és görögök is – áll az SE szerdai közleményében.

A kutatócsoport olyan molekulákat fejleszt, amelyek később gyógyszerként alkalmasak lehetnek arra, hogy a jelenleginél hatékonyabban és olcsóbban gyógyítsák például a reumás ízületi gyulladást. A most induló program alapját a Mócsai Attila, az SE Élettani Intézete docense által vezetett magyar kutatócsoport eddigi eredményei adják.

t%25C3%25A9rd8

Az Élettani Intézetben dolgozó csapat ugyanis egy hazai biotechnológiai céggel együttműködve évek óta foglalkozik az úgynevezett kinázokkal. Ezek olyan enzimek, amelyek bizonyítottan szerepet játszanak a gyulladások kialakulásában. Először negyven olyan mesterségesen előállított hatóanyag-molekulát azonosítottak a kutatók, amelyek gátolják a gyulladásos folyamatokban részt vevő enzimeket. Később a negyvenből tizenháromra szűkítették le a vizsgálatot. Ezekről ugyanis kiderült, hogy nagyon hasonlítanak egymásra, és mindegyik egy konkrét, Src elnevezésű kinázcsaládra hat. Márpedig erről az Src kinázcsaládról – vagyis enzimcsoportról – már korábbi egérkísérletek során kiderült, hogy nagyon fontos szerepet játszik a reumás ízületi gyulladás kialakulásában, sőt feltételezhetően más gyulladásos folyamatokban is.

Mint Mócsai Attila, a konzorcium vezetője rámutatott, az általuk vezetett nemzetközi projekt célja ennek a 13 gyógyszerjelölt molekulának a további vizsgálata és optimalizálása. "A ma elérhető terápiák többsége rendkívül drága, jelentős mellékhatásokkal rendelkezik, és a betegek körülbelül egyharmadánál nem is hatásos" – hangsúlyozta a docens, aki abban bízik, hogy a négy év alatt olyan eredményeket érnek el, amelyek alapján megkezdődhet a kifejlesztett gyógyszerjelölt molekulák klinikai, tehát betegeken való tesztelése.

Forrás: