Ne hordjuk ki lábon a megfázást!

Több liternyi forró tea, citrom, méz, használt zsebkendők tornya, rosszabb esetben pedig gyógyszerek hada? Mindannyiunk számára ismerős lehet ez az életkép ebben a hideg, sokszor nyálkás időben. De vajon csak egy egyszerű megfázásról van szó, vagy egy komolyabb influenzával nyomjuk otthon az ágyat? A tünetek egyformán kellemetlenek, azonban korántsem mindegy, hogy melyik kórokozóval állunk szemben.

Influenza vagy nátha?

A nátha és influenza ugyanúgy légzőszervi megbetegedés, viszont különböző vírusok okozzák. Az influenzás megbetegedések és a nátha közötti legfontosabb különbség, hogy míg az influenza jellegzetes tünetei hirtelen, addig a nátha okozta panaszok lassan, fokozatosan rosszabbodnak.

Influenza esetén a fertőződést követően 24-48 órával igen magas láz alakul ki, ami a 39-39,5 °C fokot is elérheti, erős fejfájással, illetve végtagfájdalommal jár, és csak ezután jelentkezik a torokfájás, száraz köhögés, orrfolyás, orrdugulás és váladékos köhögés. Megfázás esetén alacsonyabb láz, esetleg hőemelkedés jelentkezik izomfájdalom és fejfájás nélkül, ugyanakkor itt vezető panasz az orrfolyás és a tüsszögés.

Fontos az ágynyugalom

Míg a megfázásból pár nap alatt maradványtünet nélkül kilábalunk, az influenza szövődményeként előfordulhat elhúzódó felső illetve alsó légúti gyulladás, tüdőgyulladás és szívizomgyulladás is. Influenza esetén csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így jobban ki vagyunk téve egyidejűleg a bakteriális fertőzéseknek is.

„Tévhit, hogy a megfázás lábon kihordható betegség. A nátha kialakulásáért felelős vírusok ugyanis cseppfertőzéssel terjednek, így olyan zárt közegekben, mint a munkahelyek, az óvodák vagy az iskolák, egy-két nap alatt szinte mindenkin jelentkezhetnek a tünetek. Az influenza esetében pedig akár olyan szövődményekkel is járhat az ágynyugalom elmulasztása, mint a tüdőgyulladás. Maradjunk otthon pár napot, feküdjünk, pihenjünk, hogy szervezetünk a betegség leküzdésére tudjon koncentrálni” – figyelmeztet dr. Tóth-Domán Judit, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.

betegseg

De miért pont a hidegben fázunk meg?

Mondhatnánk, hogy azért, mert hideg van, és ez az állítás nem is áll olyan messze az igazságtól. A hidegben orrnyálkahártyánk kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben, így ha érintkezésbe kerülünk egy náthás emberrel, a vírusok a mi nyálkahártyánkon is könnyebben szaporodásnak indulnak. Az időjáráson nem változtathatunk, de egy kis odafigyeléssel ellenállóbbá tudjuk tenni szervezetünket. Íme, pár hasznos tipp:

  • Az influenzaszezonban mossunk gyakrabban kezet, használjunk kézfertőtlenítőt, és szellőztessünk gyakran rövid ideig munkahelyünkön és otthonunkban is egyaránt!
  • Fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! A vitaminok mellett az immunerősítő antioxidánsok bevitele is nagyon fontos.
  • Remek immunerősítő a fokhagyma is, emellett jótékonyan tisztítja a légutakat is. Fogyasszuk bátran!
  • Igyunk minél több ásványvizet, vizet, teát, hogy szervezetünk anyagcseréjét és vele együtt a méreganyagok kiürülését meggyorsítsuk.
  • Igyekezzünk csökkenteni a ránk nehezedő stresszt: járjunk el rendszeresen edzeni, hagyjunk időt a pihenésre, regenerálódásra. A hideg igénybe veszi szervezetünket is, egy kellemes forró fürdő átmelengeti a lelkünket is.
  • Törekedjünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. A kipihent szervezet ellenállóbb a betegségekkel szemben.
  • Öltözködjünk rétegesen, válasszunk jól szellőző, természetes anyagból készült ruhákat! Így elkerülhetjük az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlést.
  • Ezen óvintézkedések betartása mellett azonban tartsuk szem előtt, hogy az influenza egyetlen hatásos megelőzési módja a védőoltás.

Forrás: Budai Egészségközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.