Napi aszpirin: csak helyesen szedjük!

Az aszpirin életmentő lehet a szívroham megelőzésében – ám nagyon fontos a megfelelő módon szedni. Az 50 év felettieknek érdemes rendszeresen alkalmazniuk.

Az aszpirin szedése megfelelő alkalmazás esetén szerepet játszhat a szívinfarktus megelőzésében – de csak ha valóban az előírás szerint használjuk.  Dr. Chauncey Crandall orvos, szív-transzplantációs program vezető a Palm Beach-i Szív- és érrendszeri klinikáról azt javasolja: az 50 év felettieknek kifejezetten érdemes rendszeresen aszpirint szedniük, ám a megfelelő dózisra ügyelni kell, különösen egy adott egészségügyi állapot esetén.

Azok az emberek ugyanakkor, akiknek kór- vagy családi történetében nem szerepel a szívbetegség, nem kell alkalmazniuk az aszpirint, mivel növeli a gyomor- és az agy vérzésének kockázatát. Az élvonalban dolgozó orvosok tudják, hogy az aszpirin működik a szívbetegség ellen és igen kicsi a rizikója, ha helyesen szedik. Dr. Crandall-nek 30 éves tapasztalata alatt egyetlen páciense sem volt, akinél vérzés problémák léptek volna fel az aszpirin miatt.

De hogyan érdemes szedni az aszpirint, hogy megelőzzük a szívproblémát?

1.A szívrohamot már túlélt páciensek, vagy azok, akiknek családjában szerepel a probléma, egy alacsony dózist (81 milligramm) szedjenek naponta.

2.50 éves kor felett, ha nem jellemző a szívbetegség a családban, alacsony dózisú aszpirin 2-3 alkalommal a héten ajánlott.

3.Vegyük be az aszpirint reggel. Ilyenkor történik a legtöbb szívroham. Teli gyomorra jobb szedni, tehát a reggeli elfogyasztása után.

4.Ha nincs alacsony dózisú aszpirinünk, a 325 mg-os darabot el lehet törni negyedekre, noha ez egyes tablettáknál nehéz lehet.

5.Ha valamilyen vérhigítót szedünk – pl. warfarin, clopidogrel, prasugrel, dabigatran, rivaroxaban, apixaban – konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt rendszeresen elkezdjük szedni az aszpirint.

sziv_sztetoszkop

6.Repülőút előtt, hosszú autós utazást megelőzően vagy bármilyen olyan helyzetben, amikor többórás üldögélés vár ránk, az azt megelőző napon vegyünk be egy 325 milligrammos aszpirint. Képes megelőzni a vérrögök kialakulását a lábakban – azaz a mélyvénás trombózist, mely akár halálos is lehet.

7.Ha olyan érzése támad, hogy lehet szívrohama, rágjunk el (és ne nyeljük le egyszerűen!) kettő 325 milligrammos aszpirint. Bevonat nélkül a legjobb, de persze bármilyen megteszi, ami kéznél van. Ha csak alacsony dózisú aszpirin van nálunk, abból ötöt is bevehetünk.

8.Ha aszpirint szedünk E-vitamin vagy halolaj mellett, az foltokat okozhat, különösen az időseknél. Ha zúzódásszerű foltokat észlelünk magunkon, a halolajat és az E-vitamint hagyjuk el.

9.A legtöbb ember biztonságosan alkalmazhatja az aszpirint. Ám ha kemoterápia alatt állunk, esetleg vérképzőszervi betegségünk van, a rendszeres aszpirin-szedés nem mindig jó ötlet – konzultáljunk orvosunkkal erről.

10.Amennyiben azért nem szedhetünk aszpirint, mert azon ritka emberek között vagyunk, akik allergiásak rá, van helyette más alternatíva: a nattokináz, egy enzim, melyet a japán natto élelmiszerből vonnak ki. Ennek alkalmazása előtt is beszéljünk azonban orvosunkkal.

Forrás: