Napgomba és atlétaláb – bőrgombák, amikre ügyelnünk kell

A bőrgombásodás általános tünete a bőrpír, hámlás, nedvedzés, viszketés, bár a megbetegedett terület helyétől és a kórokozó gomba fajtájától függően más és más képet mutathat. 

A napgomba

A törzs bőrén jelentkező gombásodás leggyakoribb formája a napgomba, kozmetikai jelentősége miatt a betegek sokszor keresik fel a szakrendeléseket. Általában a háton, mellen, karokon alig hámló barnás foltok jelennek meg, a foltok később térképszerűen összefolyhatnak. Fény hatására (napozás, szoláriumozás) azonban a barna gombatelepek “lehullanak” és helyükön fehér foltok alakulnak ki. A gomba ugyanis gátolja a bőrpigmentképződést és míg a foltok visszapigmentálódnak, 1-2 hónap is eltelhet.

A visszapigmentálódás ütemét sajnos nem tudjuk gyorsítani, ezért csak azt tudjuk javasolni, hogy a kezelés még a napozási szezon előtt történjen meg. A napgombásodás tüneteinek kialakulásában csakúgy, mint a fejbőri korpásodásnál, alkati tényezőknek is szerepük van. Tehát a tartós tünetmentességhez heti rendszerességgel végzett fenntartó kezelésre is szükség van, a tünetmentes periódusokban is!

láb2

A láb gombás fertőzése (más néven atlétaláb) világszerte népbetegség. A városi lakosság közel 30 százalékát érinti. Rendszerint a lábujjak közötti viszkető hámlás vagy hólyagosodás képében indul, később a bőr elfehéredése, felázása, kirepedése alakul ki. A fertőzés ráterjedhet a talpakra, lábhátra, lábkörmökre. A hámhiányos területek gennykeltő baktériumokkal felülfertőződhetnek, bakteriális bőrfertőzés, orbánc kiindulási pontjaivá válhatnak. Az idültté váló fertőzés kezelés nélkül nem gyógyul meg, a beteg a környezetét is folyamatosan fertőzheti.

informed

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.