Mit tehetünk a tüdőnk egészségéért?

A COPD Világnapján, amelyet immár több mint egy évtizede minden évben megtartanak, egészségügyi szakemberek és COPD-s betegek közösen hívják fel a figyelmet a betegségre, valamint a megelőzés és a kezelés fontosságára. A világnap fő üzenete (It is not too late – Nincs túl késő) azt sugallja, hogy mindig tehetünk valamit a tüdőnk egészsége érdekében, akár a COPD diagnózis előtt, akár azután.

Mi is az a COPD?

A COPD egy krónikus, többnyire visszafordíthatatlan betegség, amely a légutak beszűkülésével és a tüdőszövet károsodásával, egyes betegeknél tüdőtágulással jár. A légutakba kerülő káros anyagok (a legtöbb esetben a cigarettafüst) hatására a hörgők nyálkahártyája megduzzad, fokozott váladéktermelődés kezdődik, ez tovább akadályozza a légúti áramlást. A légzés – elsősorban a kilégzés – nehezebbé válik, megnő a tüdőben rekedt levegő mennyisége. A betegség elnevezése az angol Chronic Obstructive Pulmonary Disease kifejezés rövidítéseként terjedt el. Fő tünetei többek között a fizikai terhelésnél jelentkező nehézlégzés, légszomj, a gyakori köhögés, a köpettermelés, és nem ritkán a sípoló légzés. A COPD tüneteinek súlyossága különböző lehet, és sajnos elérhetik azt a szintet, amikor már a munkában és egyéb mindennapi teendőkben is korlátozzák a beteget.

A COPD-s betegek állapota az idő előrehaladtával romlik, és az állapotromlás bizonyos tényezők hatására gyorsulhat. Ezek közül leginkább kiemelendő a dohányfüst: a COPD-s betegek 90%-a dohányzik vagy dohányzott a betegség kialakulásakor. További, a betegség súlyosbodását vagy a tünetek fellángolását okozó tényező lehet a légszennyezettség (pl. por, háztartási vagy munkahelyi kemikáliák), a légúti fertőzések vagy az allergia. Ugyanakkor az is elmondható, hogy az említett kiváltó okok elhagyásával a betegség romlása jelentősen lassulhat. Érdemes a dohányzás szerepét hangsúlyozni, ami gyakorlatilag a COPD legfőbb oka, mind a betegség kialakulását, mind pedig annak fokozatos romlását tekintve. A dohányzás az a körülmény, amelynek megszüntetésére egy dohányzónak a leginkább hatása van, hiszen rajta múlik a leszokás – és ez akkor is igaz, ha nem feledkezünk meg a leszokás nehézségeiről.

tüdő

A COPD megelőzése, kezelése

A betegségre jellemző tünetek jelentkezésekor javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. A szakember azok számára is hasznos tanácsokkal szolgál a kockázati tényezőkkel és a hatékony megelőzéssel kapcsolatban, akikről kiderül, hogy nem COPD-s betegek. A COPD esetleges megállapítása után a kezelés célja a tünetek enyhítése és az állapotromlás lassítása, jobb esetben megállítása. A COPD kezelése során alkalmazott gyógyszerek fő csoportját a hörgőtágítók képezik, amelyek a levegő áramlását teszik szabadabbá a légutakban, így a belégzéskor több oxigénhez jut a beteg, és könnyebben lélegzi ki az elhasznált levegőt. A hörgőtágítók között vannak olyan, hosszabb távon ható inhalációs készítmények, amelyeket elég napi egyszer belélegezni, így igen hatékonyan alkalmazhatók a megelőző, fenntartó kezelésben.

A kezelés során alkalmazott gyógyszerek másik csoportját a gyulladáscsökkentő készítmények jelentik, amelyek a hörgőnyálkahártya gyulladását csökkentik, és megelőzik a gyulladás súlyosbodását. A COPD világnapjának üzenete, hogy bármikor érdemes orvoshoz fordulni a COPD tüneteivel, de akár csak a gyanújával is. Igen nagy tapasztalati tudás gyűlt össze a betegség megelőzésével, illetve annak kialakulása után a tünetek enyhítésével, az állapotromlás lassításával kapcsolatban, és korszerű készítmények állnak a betegek rendelkezésére annak érdekében, hogy munkájuk és hétköznapi tevékenységük során ne akadályozzák őket a COPD tünetei.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.