Mindent a permetszeres mérgezésekről!

A permetezéssel kapcsolatos munka- és egészségvédelmi előírások betartására figyelmeztet az ÁNTSZ, amely jelezte: idén eddig 84, növényvédőszerrel történt mérgezési esetet jelentettek be Magyarországon, ebből 3 végződött halállal.

A napok, hetek óta tartó kánikula meggyorsítja a rendszerint késő nyáron, ősszel érő gyümölcsök, zöldségfélék beérését. Különösen fontos ilyenkor, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsunk a használati utasításban foglalt, illetve a munka- és egészségvédelmi előírások betartására – írta az ÁNTSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A permetezőszerek hazánkban az európai átlagnál sokkal gyakrabban okoznak mérgezéseket. Rámutattak: ebben az időszakban egyébként is megszaporodik a permetszerrel történő – különösen a kisgyermekeket érő – véletlen mérgezések száma. Ezek csaknem felét (45 százalékát) a 14 év alatti, ezen belül magas arányban az 1-4 éves gyermekek szenvedik el. Ők gyakran óvatlanul szedik a fáról, bokorról az érőfélben lévő gyümölcsöt.

A felszívódó növényvédőszer mosással nem távolítható el! Ha a permetezés utáni – élelmezés-egészségügyi – várakozási idő nem járt le, hiába mossák meg fogyasztás előtt a permetezett gyümölcsöt, az akkor is káros lehet az egészségre, számos növényvédőszer ugyanis felszívódik, így mosással nem távolítható el – emelte ki a tisztiorvosi szolgálat.

permetezes

A növényvédőszerekkel történő mérgezések másik gyakori oka a nem megfelelő tárolás és használat: példaként említették a védőruha nélküli permetezést, továbbá azt, hogy a megmaradt permetlevet gyakran nem erre a célra szolgáló edényben, hanem például ásványvizes, üdítős palackban tárolják, majd abba véletlenül beleisznak.

Azokat a gazdákat, akik a szüretelés előtti utolsó hetekben permetezéssel kívánják megóvni növényeiket a kártevőktől, az ÁNTSZ arra figyelmezteti: a növényvédőszerek különböző erősségű mérgek, különösen fontos, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsanak a használati utasítás, a munka- és egészségvédelmi előírások betartására.

Az ÁNTSZ közleményében arra is kitért: mérgezés gyanúja esetén a nap 24 órájában hívható az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenes zöldszámon, itt a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

permetez640

A permetezőszerek egyik legveszélyesebb csoportja az úgynevezett szerves foszfátvegyületek (alkilfoszfátok). Az alkilfoszfátok a szervezetbe több formában juthanak be, zsírban nagyon jól oldódnak, ezért túlsúlyos személyeknél a mérgezés tünetei késve jelentkeznek.

Hogy alakulhat ki mérgezés?

Szájon át véletlen balesetként, a permetezőszer a szervezetbe kerülhet a bőrről, a szem kötőhártyájáról vagy a gőz belégzése után a légutakból is felszívódhat. Mosatlan gyümölcs korai fogyasztása és a permetezés utáni biztonsági idő be nem tartása szintén mérgezést okozhat.

Milyen tüneteket okoz a mérgezés?

A tünetek legtöbb esetben 8 órán belül jelentkeznek. Az idegrendszeri károsodás következtében kialakul fejfájás, hallucinációk, izomremegés, nyugtalanság, könnyezés, pupillaszűkület, hányinger, fokozott nyálfolyás, hányás, hasmenés, hasfájás, inkontinencia, izomrángások, görcsök, nehézlégzés, akár kóma és/vagy légzésleállás is bekövetkezhet!

Forrás: