Mi az anyajegy?

Tízből kilenc személynek van anyajegye – az az egy most ne figyeljen!

Mégis, mi a pigmentált anyajegy (naevus pigmentosus)?

Az anyajegy mindenképpen a normálistól való eltérésnek számít. De, mi a normális? Az embrionális életünkben, annak is az elején idegrendszeri eredetű sejtek kelnek vándorútra és jutnak el egészen a bőrig, hogy ott később, mint pigmenttermelő sejtek (melanocyták), vendégmunkásként dolgozzanak. Tehát, a normális az, amikor a bőr felső részében, a hámban ezek a sejtek egyenletesen eloszlanak és a bőr normál színét adják.

Anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek. Egyik lehetőség az, hogy ezek a vándorló pigmentsejtek bizonyos helyeken, abnormális módon csoportokba verődnek, létrehozva egy barna növedéket. Másik lehetőség, amikor például UV károsodás következtében, a normál pigmenttermelő sejtek elkezdenek szaporodni szintén létrehozva az anyajegyként ismert elváltozásokat.

anyajegy

Az anyajegyek egyetlen jelentősége az, hogy összetéveszthetőek egy kezdődő melanomával, illetve számukból és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú daganat kialakulásának valószínűségére: minél több valakinek az anyajegye és köztük minél több a szabálytalan, annál nagyobb az esély, hogy akár valamelyik anyajegy talaján, akár az ép bőrön melanoma alakuljon ki. Éppen az anyajegyeknek az idegrendszeri eredete magyarázza a melanomának a bőrráktól eltérő szokatlanul agresszív természetét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.