Melyik fogkrémet válasszam?

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem hittük volna, hogy a fogkrémfajtáktól is roskadozni fognak a polcok – ma meglepődnénk, ha nem lenne még biofogkrém is.

Rengeteg fogkrém típus áll ma a rendelkezésünkre, a drogériákban olykor tanácstalanul is állunk a választék előtt. Vannak olcsóbbak, mégis jók, és drágább, speciálisabb fajták is. De mégis, mire érdemes figyelni, amikor kiválasztunk egy fogkrémet? Mitől más a bio fogkrém?

A higiénia alapvető része a fogápolás – lehetőleg helyesen. Nemcsak a megnyerő külső miatt érdemes rendszeresen ápolnunk, ellenőriztetnünk a fogainkat. A fogproblémák más egészségügyi gondok forrásai is lehetnek. Szerencsére ma már a szájhigiénia az életünk része, a boltok óriási választékban kínálnak fogápolási szert, fogkrémet. Nehéz azonban olykor eligazodni köztük. Annyi bizonyos, hogy ha például érzékenyek a fogaink, olyan fogkrém kell, amely erre gyógyírt jelent. De mi a helyzet a többi összetevővel?

Mindegyik korszerű

Manapság, ahogy többnyire minden, a fogkrémek is egyre tökéletesebbek. Olyat már nem lehet találni, ami nem korszerű. Amit tudnia kell, azt tudja: tisztít, ahogy az tőle elvárjuk, a fogat finoman polírozza, olyan összetevők pedig nincsenek benne, ami ártalmas lenne ránk nézve, a szájnyálkahártyán keresztül felszívódva.

Azért mégsem mindegy senkinek, milyen annak a fogkrémnek az íze, és mennyire habzik – hiszen embere válogatja, kinek mi felel meg. Nem előnyös, ha annyira irtózunk tőle, hogy egy minimális időnél tovább nem szívesen tartjuk a szánkban, hiszen mint tudjuk, a fogmosás nem két másodpercig tart.

fogkrem6

Fontos az is, milyen egy fogkrém összetétele. Lássuk, mi is van a fogkrémekben: a krém tömegének felét abrazív anyagok és olajos, polírozó anyagok alkotják, ezek együttesen járulnak hozzá, hogy a tisztítás alapos, de mégis kímélő, karcmentes legyen, nagyobb mértékű kopást ne okozzon. A legtöbb fogkrémben van kalcium-karbonát, kalcium-foszfát, alumínium-oxid szemcsék, szilikát-szemcsék. A felületaktív anyagok úgynevezett zsíralkohol-szulfonátok, ezeknek feladata a habosítás, illetve a zsíros és olajos ételmaradékok eltávolítása a fogról.

A fogkrém ízéről és állagáról különféle stabilizáló- és kötőanyagok gondoskodnak. Népszerű aroma- és illatanyag a mentol és menta. Vannak a fogkrémekben a fog ásványi anyagainak megfelelő összetevők is, így például stroncium, szervetlen vagy szerves fluorid-vegyületek: többnyire nátrium-fluorid, nátrium- és kálium-monofluorofoszfát, vagy amin-fluorid.

Melyik mire jó?

Leggyakrabban a fluorid jelentősége érdekli a fogkrém-vásárlót. A fluorid-tartalmú fogkrémek előnye, hogy valóban megelőzik a fogszuvasodást. Épen tartják a fogzománcot, és ha egy fog megsérül, segítenek megállítani a további ásványianyag-vesztést.

Ha egy fogkrém használata közben fájdalmat, kellemetlen érzést tapasztalunk, ne erőltessük azt a fajtát. Fogérzékenységi panaszaink már igen fiatalon is lehetnek – ha a fognyaki tájék érzékeny, próbáljunk ki többféle fogkrémet is, hiszen amíg nem találjuk meg a megfelelőt, igyekszünk majd a kellemetlen érzést kerülni és elkapkodni a fogmosást.

Ha érzékeny a fogunk, ügyeljünk rá, hogy fogkrémünkben legyen kálium-klorid és kálim-nitrát, melyek idegen védőréteget képeznek a fog belsejében – megakadályozva a fájdalomérzetet okozó nátrium- és kálium-ionáramlást. Védjen fokozottan a szuvasodás ellen, távolítsa el a lepedéket alaposan, de kímélje az érzékeny dentint. Az érzékeny fognyakakra megfelelhet a szenzitív jelzésű fogkrém – amikor a fog felszínére visszük őket, a nyitottá vált dentincsatornákat lezárják, a nyílásokat hidroxil-apatit vagy stroncium-klorid-szemcsékkel tömik el. A stroncium-klorid jól kötődik a dentin és a cement hidroxil-apatit-kristályaihoz is.

fog13

Gyulladás ellen is védenek az amin-fluoridos fogkrémek – amellett, hogy fognyaki érzékenységgel küzdők használhatják őket, és megelőzik a fogszuvasodást, az ínybetegségektől is megkímélnek minket. Aki azonban érzékeny a fluorra, vagy allergiás, inkább kerülje ezt az összetevőt.

Bizonyos fogkrémek fertőtlenítőt is tartalmaznak. Klórhexidint és triclosan-t, melyek a káros baktériumok elszaporodását gátolják. Nem valószínű viszont, hogy ezekben a fogkrémekben a hagyományos krémekhez használt bizonyos alkotórészek megvannak, mivel azok kioltanák a fent említett anyagok jótékony hatását.

Az újabb fogkrémek tartalmaznak enzimeket is, például laktoperoxidázt, dextranázt. Akadályozzák a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedését, miközben nem károsítják a száj egészséges baktériumflóráját.

Extra fehérítés és bio fogkrém

Bár sok fogkrémet reklámoznak így, extra fogfehérítést aligha várhatunk tőlük. A kemény fogkő képződését csak lassítani lehet, ezért van ezekben a fogkrémekben pirofoszfát, de tényleges színváltozást nemigen okoznak. Ezek a fogkrémek nátrium-bikarbonát vagy karbamid-bikarbonátot tartalmaznak: bennük aktív oxigén szabadul fel, melytől tényleg halványulnak a színes lerakódások, de hogy sokkal fehérebb lesz a fog, az túlzás.

Természetesen, ma már biofogkrém is létezik. Ez szintetikus színezéktől, illat- és tartósítószerektől mentes. Hatóanyagai ugyanúgy védenek a fogszuvasodás, fogínysorvadás és fogkövek ellen, de természetes alapanyagokból készül. A hatóanyag-keverék klinikailag tesztelt. Van, amelyik mirhát, zsályát, xylitolt tartalmaz, létezik aloe verás fogkrém, bio gránátalma-, bio teafa fogkrém, ásványi fogkrém, fodormentás fogkrém. A friss lehelet borsmentaolajnak köszönhető.  Ma már több féle növényi, bio, vegyi anyagoktól mentes fogkrém kapható elérhető áron, elsősorban bioboltokban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.