Megzápul az agyam?

Közvetlenül a fejet ért ütést, ütődést követően, általában balesetkor, eszméletvesztés következik be, melynek időtartama néhány másodperc és néhány perc között mozog.

Az agyrázkódás – commotio cerebri – tünetei közé tartozik, hogy az eszméletvesztést követően hányinger, hányás, fejfájás és szédülés, elsápadás, pulzuslassúbbodás, vérnyomásesés panaszok jelentkeznek. Az eszméletlenség megszűnése után a történtekre, illetve az azt megelőző eseményekre vonatkozó emlékezetkiesésamnézia – maradhat vissza.

Amennyiben az eszméletlenség 15 percnél, az utána következő homályos tudatállapot 60 percnél tovább tart, valószínűsíthető, hogy a károsodás az egyszerű agyrázkódásnál súlyosabb. A fejet ért mechanikai jellegű károsodás után, ritkán pszichés zavarok jelentkezhetnek.

Ennek tünetei a betegségbelátás hiánya, a gondolkodás és emlékezés megnehezülése, a kóros hangulat-eltolódás. E tünetek egy-két héten belül megszűnnek. Az agyrázkódás oka a koponyát ért erőbehatás, a középagyra lokalizálódó , múló, gyógyuló funkciózavar.

Enyhe esetben ez lehet olyan rövid időtartamú is, hogy a traumával együtt járó ijedtség következtében fel sem tűnik. A baleset következtében jelentkezhetnek panaszok – fejfájás, szédülés, összpontosítási problémák – akár több hónapon keresztül.

scix86dd

Alkalmanként előfordulhat, főleg idősebbeknél vérzés az agy és a keményagyhártya között, ami következtében a fejfájás fokozódik, bénulások is jelentkezhetnek. Amennyiben bizonyos, hogy az agyrázkódáson kívül más károsodás nem következett be, az ápoláshoz elegendő a 1-2 napos ágynyugalom.

Ha az eszméletvesztés, tudatzavar és hányás bekövetkezik a fejsérüléssel azonnal kórházba kell kerülni! Ott megfigyelés alatt tartják, s ha szükséges, akkor koponya-röntgenfelvételt vagy számítógépes röntgenvizsgálatot – CT – végeznek a sérülten.

Fejsérülés estén, fennáll a koponyatörés lehetősége is. Annak jelei: a fejen lévő sérülések, sebek, egy puha terület a hajas fejbőrön, lassú reakciókészség. Átlátszó váladék vagy híg vér ürülése az orrból, a fülből. A segítség megérkezéséig, az eszméleténél lévő sérültet hanyatt kell fektetni, fejét és vállát alátámasztva. Eszméletvesztés estén stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Tízpercenként ellenőrizni kell a légzést és a pulzust!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.