Meglátszik az agyon a visszatérő depresszió

Megteszi hatását az agyra a visszatérő depresszió – kutatók szerint zsugorodás tapasztalható az agy azon régiójában, ahol az új emlékek születnek.

A visszatérő depresszió következtében zsugorodik az agynak azon területe, ahol az új emlékek létrejönnek – állapították meg ausztrál kutatók. Úgy tűnik, a hippocampus mérete, ahol azok formálódnak, csökken a betegségben szenvedő embereknél.

Az új tanulmány felfedezése különösen rávilágít annak szükségességére, hogy a depresszióval küzdőket kezeljék, már a tünetek első jelentkezését követően.

A tanulmányt Ian Hickie vezette, aki a Sydney egyetem Brain and Mind Research Institute nevű intézményét társigazgatóként irányítja. Csapata közel 9 ezer ember idegrendszerét vette górcső alá, Ausztrálián kívül Európában és az Egyesült Államokban is.

Agyi képalkotó vizsgálatokat végeztek, orvosi adatokat analizáltak nagyjából 1700, súlyos depresszióval küzdő embernél, illetve 7200 olyannál, aki nem szenvedett a betegségtől.

A kutatók megállapították, hogy a súlyos depresszióban szenvedő résztvevők 65 százalékánál a tünetek visszatérőek voltak.

A Molecular Psychiatry szaklapban közölt tanulmány kimutatta, hogy a súlyosan depressziós embereknek, különösen, akiknek tünetei időről-időre visszatérnek, kisebb a hippocamupusuk. Az agy ezen területe azoknál az embereknél is zsugorodott volt, akiket még 21 éves koruk előtt diagnosztizáltak depresszióval.

Számos fiatalnál, akinél megállapítják a betegséget, visszatérő tünetek alakulnak ki – hívta fel a figyelmet Hickie csapata. A résztvevők nagyjából harmadánál csak egy, nagyobb horderejű epizód volt a depressziót illetően, náluk a hippocampus mérete nem változott, összehasonlítva azt a depresszióra nem hajlamosak agyával.

antidepresszáns1

Ez pedig a kutatók szerint azt jelzi, hogy a visszatérő tünetek felelősek az agy anatómiájának megváltozásáért.

Mit lehet tenni az ügyben? A depressziót mielőbb diagnosztizáltatni kell és kezeltetni, mielőtt komolyabb agyi elváltozást okoz.

„Ez a nagyszabású tanulmány megerősíti annak szükségességét, hogy az első depressziós epizódokat hatékonyan kezeljük, különösen a tinédzserek és fiatal felnőttek körében, annak megelőzéseképpen, hogy az agyban változások történjenek, melyek a jelek szerint a visszatérő depresszió következményei” – tudatta Ian Hickie az egyetem sajtóközleményében.

Jim Lagopoulos társ-szerző szerint „ez a felfedezés új megvilágításba helyezi az agyi struktúrákat, a lehetséges mechanizmusokat, melyek a depresszióért felelősek.”

„Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben intenzív kutatások folytak a depresszióhoz kapcsolódó agyi struktúrák beazonosítása érdekében, fogalmaink arról, hogy mi okozza valójában a betegséget, máig kezdetlegesek.” – tette hozzá a Brain and Mind Research Institute docense.

A tanulmány ugyanakkor ok-okozatot nem tud bizonyítani – a szakemberek szerint több kutatásra lenne szükség. Ezek talán meg tudnák magyarázni, hogy az agyi elváltozások vajon okai a krónikus stressznek, vagy segíthetnek annak beazonosításában, kik vannak az emberek közül jobban kitéve a depressziós tünetek kialakulásának.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: