Megfázás és influenza ritkán jár kéz a kézben

Nem jellemző, hogy együtt jelentkezzenek

A megfázás és influenza közötti kapcsolatot vizsgálta egy tanulmány. Amennyiben már gyötör minket a megfázás, nem valószínű, hogy influenzásak leszünk – állapították meg.

Megfázás esetén nincs nagy valószínűsége annak, hogy az influenza is lecsap ránk – egy nagyméretű tanulmány, mely erre a megállapításra jutott, a dolog hátterét vizsgálta.

A felfedezés mindenesetre javíthatja a megfázás- és influenzakitörések előrejelzését, s új utakat mutat a betegségek terjedésének kontrollálásához – hívták fel a figyelmet brit kutatók.

Megfázás és influenza

Fotó: 123rf.com

Noha korábban is megfigyelték már a megfázás és az influenza közötti kölcsönhatást, ez az első olyan vizsgálat, mely elég nagyszabású ahhoz, hogy jelentős bizonyítékot nyújtson erre – állítják a tanulmány szerzői. A kutatók több mint 44 ezer mintában vizsgáltak 11 típusú légzőszervi vírust, melyek több mint 36 ezer, akut légzőszervi betegségben szenvedő embertől származtak. E páciensek közül 35 százaléknál pozitív volt a vírus teszt – s közülük 8 százalék fertőződött meg a vírus több mint egy típusával.

A legjelentősebb interakció az influenza A vírusai és a rhinovírusok között volt megfigyelhető, amely egyébként a megfázás oka. A számítógépes modellezés kimutatta, hogy a kettő közötti kölcsönhatás, melyek gátolják a mindkettővel való fertőződést, mind az egyes emberekben, mind az egész lakosságban előfordulnak. Az A-típusú influenzával fertőzött páciensek 70 százalékánál kevéssé jellemző, hogy a rhinovírussal is megfertőződjenek, mint azoknál a betegeknél, akiknél egyéb vírustípusok jelentkeztek – áll a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelentetett tanulmányban.

Megfázás és influenza

Adataink egyik igazán feltűnő mintája a légzőszervi rhinovírus-esetek csökkenése, mely jellemzően enyhe, közönséges megfázást okozó vírus, s télen fordul elő, amikor az influenza aktivitása is fokozódik” – mondta a tanulmány első szerzője, Sema Nickbakhs, aki posztdoktor kutató munkatárs az angol Glasgowi Egyetemi Kutatóközpont Orvosi Kutatóközpontjában. – „Ahogyan az oroszlánok és a foltos hiéna versenybe száll az élelmiszer-forrásokért, úgy véljük, a légúti vírusok a versenyben lévő erőforrásokért versenyeznek” – tette hozzá az Egyesült Királyság kutatási és innovációs sajtóközleményében a szakember.

Hozzátette: különféle lehetőségeket vizsgálnak – például azt illetően, hogy ezen vírusok ringbe szállnak egymással a testben levő sejtek megfertőzéséért, vagy azzal kapcsolatban, hogy az egyik vírus immunválasza nehezíti egy másik, vele viszonyban nem levő vírus számára ugyanannak a személynek a megfertőzését.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.