Lehetséges a majomhimlő-járvány megfékezése?

Egy FDA-szakértő szerint nincs ok komoly pánikra

Bár a majomhimlő-fertőzések száma rohamosan emelkedik, egy amerikai szakértő úgy véli: a helyzet kontrollálható.

Miután a majomhimlő-esetek száma pár hónapon belül komolyan megemelkedett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését.

S bár az emberek meg vannak ijedve, a szakértők szerint a majomhimlő-járvány megfékezhető. Scott Gottlieb, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) korábbi vezetője a közelmúltban azt nyilatkozta: a vírus terjedését meg lehet akadályozni és meggátolható az endémiássá válása – ezt a célt a tisztviselőknek nyilvánvalóan nem sikerült elérniük a Covid-19 esetében.

A tesztelést majomhimlőre elsősorban meleg és biszexuális férfiak számára tartották fenn, akik a legtöbb esetben elkapják a vírust – mondta Gottlieb, hozzétéve, hogy ha több emberre kiterjesztenék azt, több esetet fedeznének fel.

Nőket is fertőz a majomhimlő!

A volt FDA-vezető kijelentései napokkal azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma (HHS) közegészségügyi szükséghelyzetet hirdetett a majomhimlő miatt.

Gottlieb megjegyezte: komoly kudarc lenne, ha a betegség endémiássá válna, ezt ugyanis meg lehetett volna állítani.

Kiemelte, hogy ellentétben azzal, amit a koronavírus megjelenésekor átéltünk, ez esetben már rendelkezésre álltak a bizonyítottan hatásos védőoltások és diagnosztikai eszközök a betegség megfékezésére.

Ahelyett azonban, hogy gyorsan cselekedett volna, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) ugyanazt az „elhúzódó ellenőrzőlistát” használta és sok hasonló hibát követte el, mint amikor a Covid-19 felütötte a fejét.

majmajom

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

A szakértő hangsúlyozta: már csak azért is katasztrófa lenne a majomhimlő további terjedése, mert amellett, hogy megfékezhető lenne, az egész testen hólyagokat okozó fertőzések fájdalmasak. Számos beteg jellemezte tüneteit rosszabbnak, mint amit a koronavírus okozott.

Ami biztos: eddig 88 országban több mint 30 ezer ember fertőződött meg a majomhimlővel.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.